Geslaagde Kerstconcerten Dongens Mannenkoor

Foto: Meriëlle Osterloh

Ruim twee jaar niet in het openbaar op mogen treden vanwege de Covid pandemie. Afgelopen week, woensdag en donderdag voor Kerstmis, is deze ban doorbroken. Twee dagen achtereen werd het traditionele Kerstconcert door het Dongens Mannenkoor (DMK) weer opgepakt.

Door Piet Scheepers

En uiteraard weer in de kapel van de zusters Franciscanessen. Daar is het koor bijna kind aan huis gezien de prima relatie die het koor heeft met de zusters. In zijn openingswoord merkte voorzitter Ad Evers op: “Vergeet niet uw telefoon na afloop aan te zetten!”

De voorzitter kan terugblikken op twee geslaagde concerten. “De eerste avond waren met ruim 200 toehoorders de zitplaatsen in de kapel bijna allemaal bezet. De tweede avond was het bezoekersaantal wat minder. Maar we zijn bijzonder trots en blij dat het publiek ons nog kent!” Dat het de tweede avond wat minder was zou je ook kunnen wijten aan het feit dat verschillende basisscholen in Dongen donderdagavond de kerstvakantie inluidden met een openbare kerstviering, waar ook opa’s en oma’s welkom waren.

Het DMK staat onder leiding van dirigente Maria Kuijpers-van Leeuwen. Zij heeft letterlijk en figuurlijk de broek aan en het gehele koor danst naar haar pijpen. Heel enthousiast en bevlogen dirigeert zij het koor door soms gevoelige passages. En als dan het nummer ‘Adieu des Bergers’ geklonken heeft en er een staande ovatie klinkt, knipoogt zij richting haar koor en als je kan liplezen, las je: “Prachtig!” Ook was er dit jaar versterking van het duo Daphne en Gabriëlle Jager. Zij treden op onder de naam Loriën. Op de vraag waar deze naam vandaan komt antwoordt Daphne: “Denk maar aan Lord of the Rings.”

Hun motto is dan ook “Laat je betoveren door snaren en stemmen.” En dat was deze avond duidelijk voelbaar. Samenzang met het DMK ging alsof beide partijen al jaren samenwerken. Ondersteund door harp en gitaar bracht het duo als intermezzo veel eigen nummers. “Ze doen het goed,” fluistert een trotse moeder, die opnames maakte van het optreden. Muisstil was het tijdens een Poolse traditional ‘Lulajze Jesu’, een samenzang met Loriën begeleid door harp en gitaar. Na afloop reageerde Gabriëlle trots: “Wat een prachtige ambiance! De samenwerking met het koor ging soepel. We hadden weinig tijd om samen te repeteren.”

Het concert werd aan elkaar gepraat door koorlid Dré van den Bosch. Hij vertelde wat de nummers inhielden en door wie deze geschreven c.q. herschreven waren. Jan Damen was dit keer de pianist die alle nummers begeleidde. Een prima intermezzo was de samenzang met koor en toehoorders. Bekende kerstnummers als ‘Midden in de winternacht’, ‘Jingle Bells’ en ‘Stille nacht’ werden met volle overgave meegezongen. En dan de finale. Met het nummer ‘Cantique de Noël’ zongen het DMK en Loriën het slotlied. Ook hier was het weer muisstil in de kapel. Hierna was het aan de voorzitter de aanwezigen en de gasten te bedanken. Dirigente Maria Kuijpers merkte op: “Ik wil het koor bedanken voor de inspiratie!”

Op naar het volgende voorjaarsconcert. Mocht u interesse hebben in koorzang oftewel zingen in het DMK, kom eens op een dinsdagavond rond 19.30 uur naar een repetitie luisteren in De Cammeleur.

Foto’s: Meriëlle Osterloh

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen