Urenlang debat in raad over leerlingenaantal Heilig Hart

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

‘Wat is er nu precies afgesproken over het maximale aantal leerlingen voor de Heilig Hartschool en de spreiding van kinderen over de Dongense basisscholen, en nog belangrijker: liggen die afspraken op papier vast, of gaat het hier alleen om een ‘gentlemen’s agreement’?

Dat was de inzet van een urenlange discussie gisteren in de gemeenteraad. Met als resultaat dat de drie schoolbesturen en de gemeente weer zo snel mogelijk met elkaar aan tafel moeten om het vertrouwen in elkaar te herstellen en gezamenlijk te werken aan oplossingen. Het was een klein lichtpuntje aan het eind van en discussie die te vaak ontspoorde in het elkaar bestoken met vragen over wat er op welke momenten afgesproken is. Voor een volle publieke tribune gaf onderwijswethouder Denise Kunst uitvoerig antwoord op de karrevracht aan vragen die de oppositiepartijen D66, Ouderenpartij voor Dongen en VVD hadden gesteld.

Door: Bernadette Klerx

Verwijten
Aanleiding was een boze brief van het schoolbestuur van Heilig Hart, Stichting Initia, aan het adres van het College. In die brief uitte Initia in felle bewoordingen en verwijten aan het adres van wethouder Denise Kunst zijn ongenoegen over het maximale aantal leerlingen van 407. Volgens Initia heeft Heilig Hart daar helemaal niet voor gekozen, maar is dit aantal opgedragen door de wethouder. En dat betekent in de praktijk dat Heilig Hart leerlingen niet meer aan kan nemen, ook al wonen die dicht in de buurt van de school. Het College reageerde op zijn beurt weer laaiend op de aantijgingen aan het adres van de gemeente en in het bijzonder wethouder Kunst en richtte zich in een brief op poten rechtstreeks tot de Raad van Toezicht van Initia met de boodschap om zo snel mogelijk in gesprek te gaan. Dat gesprek vindt vandaag plaats.

Leegstand voorkomen
Volgens wethouder Denise Kunst hebben de drie schoolbesturen in Dongen afspraken gemaakt over maximale aantallen leerlingen. Dit om te voorkomen dat de populariteit van de ene school leidt tot leegstand bij andere scholen. De Heilig Hartschool beweert echter dat ze zich altijd verzet heeft tegen deze afspraken. Wat de gevolgen zijn van een maximum aan leerlingen bleek uit de emotionele betogen van twee ouders, van wie de kinderen niet meer naar de Heilig Hartschool kunnen omdat die school ‘vol’ zit.

Vertrouwen
Daartegenover stond het betoog van Arnoud Wever, bestuurder van PCPO Midden-Brabant (met de Dongense scholen J.J. Anspach en De Wegwijzer). Hij sprak ook namens Robert Venema, bestuurder van Bravoo ( Openbaar onderwijs). Die liet een heel ander geluid horen. Duidelijk werd in ieder geval dat het tussen PCPO en Bravoo enerzijds en Initia anderzijds niet echt botert. ‘Het is belangrijk, dat schoolbesturen en politiek goed samenwerken. En dat betekent ook dat je elkaar vertrouwt en elkaar iets gunt. Met Initia kost de samenwerking moeite en dit conflict kost ons veel kostbare tijd. Wat ons betreft gaan we het vertrouwen zo snel mogelijk herstellen, want we hebben elkaar nodig .’

Collectief belang
Wethouder Kunst benadrukte in haar beantwoording nog eens dat het de gemeente vooral te doen is om solidariteit tussen de scholen en het collectief belang. Met andere woorden: populariteit van de ene school mag niet leiden tot leegloop bij andere scholen. De wethouder legde ook uit dat er geen spreidingsbeleid op papier staat, maar dat er wel een soort ‘gentlemen’s agreement’ is . ‘En je mag verwachten dat iedereen zich daar dan aan houdt.’

Moeizaam
De raad wilde maar wat graag met een creatieve oplossing komen, maar bleef toch vooral steken in een moeizame discussie, waarbij oppositie en coalitie elkaar regelmatig in de haren vlogen. Het dichtst bij een oplossing kwam een voorstel van verschillende partijen om wellicht modulair bij te bouwen, tijdelijk extra units bij een school plaatsen. ‘Waarom doen we dat niet? Dat hebben ze in Oosterhout ook gedaan en dat is een succes, ’wist D66-raadslid Joeri de Jong te melden.

Maar dat zag wethouder Kunst niet zo zitten. ‘Het bijplaatsen van extra units gaat leiden tot leegloop bij andere scholen en dat willen wij niet. Als gemeente hechten wij eraan om de collectief gemaakte afsprake goed te bewaken. Dat weegt voor ons heel zwaar’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen