Ingezonden: ‘Wie heeft er gelijk?’

Foto:

Ingezonden door de fracties van de Ouderenpartij voor Dongen, Dongense VVD en D66 Dongen

OVD, VVD en D66 willen duidelijkheid over IKC Heilig Hart
“College van B&W in de clinch met bestuurder Stichting Initia” kopte DongenNieuws op 1 december 2022 jl. Een forse uitspraak, gebaseerd op brieven die in de afgelopen weken over en weer zijn gestuurd tussen het college en Stichting Initia. Brieven waarin flinke uitspraken en verwijten worden gemaakt. Met als heikel punt: het maximale leerlingenaantal voor IKC Heilig Hart en het vermeende spreidingsbeleid. Voor de OVD, VVD en D66 zeker een reden om duidelijkheid van de wethouder te eisen en schriftelijke vragen te stellen die vanavond, donderdag 22 december, beantwoord moeten worden.

Gentlemen’s agreement?
“Ieder kind moet naar school kunnen zo dichtbij mogelijk, het liefst in de eigen wijk”, dat is wat de schoolbesturen en de gemeente in Dongen, zo wij begrijpen, met elkaar hebben afgesproken. Door primaire voedingsgebieden te hanteren, kan ieder kind dichtbij naar school en wordt zoveel mogelijk leegstand in de scholen voorkomen. Maar als gemeenteraad hebben wij deze afspraak nooit gezien. Is dit een vaststaand beleid? Of is dit, zo wij horen, een gentlemen’s agreement? En wat is daarvan de status? En wat nu als de school in jouw wijk vol zit, waar kun je dan naartoe?

De ‘407’
Op dit moment ziet basisschool Heilig Hart zich namelijk genoodzaakt om kinderen uit dezelfde straat te weigeren voor een plekje, omdat zij vol zit. Laat staan dat kinderen uit andere wijken dan de Beljaart – dus niet uit het primaire voedingsgebied – kans maken op een plek op het Heilig Hart. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Ook met de nieuwbouw in zicht gaat dat, zoals het er nu voor staat, niet veranderen. IKC Heilig Hart wordt namelijk gebouwd voor 407 leerlingen, gebaseerd op de leerlingenprognoses uit november 2020. Op dit moment zit Heilig Hart hier al boven, op 430 leerlingen, en zij zal veel kinderen moeten gaan weigeren om op 407 leerlingen uit te komen.

Houding en communicatie van het college
Maar de onderlinge afspraken en de status daarvan zijn niet het enige waar wij kritische vragen over stellen. Want de houding en de communicatie van het college en specifiek de wethouder, vinden wij ronduit ongelooflijk. Ja, de brief van directeur-bestuurder Bert Jan Kollmer aan de wethouder was kritisch, maar had ons inziens kunnen worden beantwoord met een gesprek. In plaats daarvan koos het college ervoor om verder te escaleren door een snoeiharde brief terug te sturen zonder enig gesprek, niet naar dhr. Kollmer, maar naar de Raad van Toezicht van Stichting Initia. Een brief, waarin de gemeente schrijft dat zij werkt aan “open communicatie en constructieve samenwerking”, maar geheel het tegenovergestelde doet.

Hoe nu verder?
Donderdag 22 december krijgen we antwoorden van de wethouder op de schriftelijke vragen, die wij hebben gesteld. Wij zijn benieuwd en zullen kritisch doorvragen.

Namens de fracties van de Ouderenpartij voor Dongen, Dongense VVD en D66 Dongen,
Jan Kennekens, Bas Evegaars, Frans den Broeder, Perry Wens, Marieke Schouten, Gitta Camfferman, Joeri de Jong en Ulas Kose.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen