Diverse gehoorapparaten en hun functies

Foto: Schoonenberg

Ingezonden Gehoorapparaten zijn een belangrijk hulpmiddel voor mensen met gehoorverlies en kunnen hun leven dan ook aanzienlijk verbeteren. Wanneer er uit je gehoortest is gekomen dat je een hoortoestel nodig hebt, dan wil je natuurlijk weten wat voor soort gehoorapparaat je nodig hebt en wat deze allemaal kan.

Er zijn veel verschillende soorten gehoorapparaten op de markt met diverse functies. Sommige hoortoestellen zijn ontworpen om alleen stemmen van mensen om je heen te versterken, terwijl andere apparaten vooral gericht zijn op het verbeteren van het algehele geluid in je omgeving. In dit artikel lees je meer over diverse gehoorapparaten en hun functies.

Welke soorten gehoorapparaten bestaan er?
Eén van de meest voorkomende soorten hoortoestellen is het achter-het-oor apparaat (AHO). Dit apparaat wordt, zoals de naam al suggereert, achter het oor gedragen en is verbonden met een buisje dat naar het oor leidt. Dit type gehoorapparaat kan worden aangepast aan jouw behoeften en is geschikt voor mensen met verschillende gradaties van gehoorverlies. Er zijn ook kleinere, minder zichtbare gehoorapparaten, op de markt, zoals het in-het-oor apparaat (IHO). Dit apparaat wordt direct in het oor geplaatst en is minder zichtbaar dan een AHO apparaat. Het IHO apparaat is geschikt voor mensen met licht tot matig gehoorverlies. Voor mensen met ernstig gehoorverlies zijn er hoortoestellen beschikbaar die direct in de gehoorbuis worden geplaatst, ook wel luidspreker-in-het-oor hoortoestel (LIHO/RIC) genoemd. Deze hoortoestellen worden in het oor, vlakbij het trommelvlies geplaatst. Ook heb je gehoorapparaten die volledig in het oorkanaal worden geplaatst en dus nog minder zichtbaar zijn voor mensen om jou heen dan een LIHO/RIC. Deze gehoorapparaten zijn echter niet geschikt voor iedereen en moeten worden aangepast door een audicien. Verder bestaan er nog CROS-hoortoestellen die geschikt zijn voor mensen die maar aan één oor heel weinig of slecht kunnen horen.

Wat kunnen gehoorapparaten allemaal?
Gehoorapparaten zijn natuurlijk ontwikkeld om het gehoor van mensen met gehoorverlies te verbeteren. Ze werken door het omgevingsgeluid te versterken en het naar het oor te sturen, waar het door het gehoorapparaat wordt omgezet in elektrische signalen die door de gehoorzenuw naar de hersenen worden gestuurd. Sommige hoortoestellen zijn, naast de primaire functies van gehoorapparaten, ook uitgerust met extra functies, zoals de mogelijkheid om verbonden te worden met een telefoon of ander apparaat. Met deze functie kun je handsfree bellen en zelfs muziek streamen. Ook bestaan er gehoorapparaten die geavanceerde geluidsverwerking systemen hebben, die het geluid kunnen aanpassen aan specifieke behoeften van de gebruiker. Het uiteindelijke doel einde van een gehoorapparaat is natuurlijk dat deze jouw gehoorcapaciteit verbetert. Daarnaast is het ook de bedoeling dat een hoortoestel jouw communicatie-effectiviteit verhoogt. Het is belangrijk om een gehoorapparaat te kiezen dat aangepast is aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Een ander belangrijke factor is natuurlijk ook de hoogte van jouw budget en hoeveel je vergoed krijgt van je zorgverzekeraar. Een audicien, van bijvoorbeeld Schoonenberg, kan je goed helpen bij het kiezen van het juiste apparaat en het aanpassen ervan voor een optimaal gebruiksgemak.

Reacties

Cookieinstellingen