Burgemeester op felicitatiebezoek bij diamanten paar Reini en André Blaak

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Op 18 december is het 60 jaar geleden dat Reini en André Blaak elkaar het jawoord gaven. Deze week was burgemeester Marina Starmans op visite bij het diamanten paar om hen te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal. Namens het gemeentebestuur bood de burgemeester het paar een heerlijke taart aan met daarop een mooie fotocompilatie.

Reini en André Blaak zijn allebei geboren in 1937 en hebben dus de oorlog van 1940-1945 bewust meegemaakt. André is opgegroeid in Voorburg en Reini is opgegroeid in Enkhuizen, waar ze tot hun huwelijk zijn blijven wonen. Zij hebben elkaar 65 jaar geleden leren kennen tijdens een sportieve vakantie voor jongeren in Oostenrijk. Dit land is ook altijd een voor hen fijn vakantieland gebleven, zowel in de winter als in de zomer.

Na zijn opleiding voor vliegtuigtechniek is André gaan werken op het Dr. Neher Laboratorium in Leidschendam, waar hij aan de wieg stond van de huidige kabeltelevisie. Hun zoektocht naar een woning was dus in de Randstad, wat in de jaren 60 ook niet makkelijk was. Zij hebben toen in Alphen aan den Rijn een (nieuwbouw) rijtjeswoning gekocht. Van daaruit ging André elke dag met de Solex naar het werk. Eerst nog in Leidschendam en later naar Den Haag, waar de toenmalige P.T.T. gevestigd was.

Het werkzame leven van Reini begon in Enkhuizen bij een van de grote zaadbedrijven die Enkhuizen toen ook al kende, en wel op het laboratorium. Vandaar nog altijd de liefde voor bloemen en planten. Maar na diverse avondopleidingen te hebben gevolgd, is Reini bij de toenmalige Nutsspaarbank gaan werken waar zij met veel plezier tot hun huwelijk heeft gewerkt. Eenmaal in Alphen aan den Rijn aangekomen duurde het niet lang voordat Reini ook daar werk had gevonden. Een buurvrouw die bij de toenmalige uitgeverij Samsom werkte op de hoofdboekhouding, had haar baan opgezegd en ze zochten een nieuw personeelslid. Dus binnen een week had Reini een nieuwe uitdaging. In 1970 is in Alphen aan den Rijn hun enige zoon Eric geboren.

Toen André het aanbod kreeg om vervroegd met pensioen te gaan, in die tijd was dat nog mogelijk, hebben Reini en André samen besloten om de drukte van Alphen aan den Rijn en de Randstad wat achter zich te laten, en zijn in 1997 (terug) naar Enkhuizen verhuisd. Terug naar de geboortegrond van Reini. Ze konden daar een nieuwbouw twee-onder-een-kapwoning kopen met uitzicht op de West Friese omringdijk en het IJsselmeer. Daar hebben zij met veel plezier tot eind 2020 gewoond. Maar als je ouder wordt komen ook de
kwalen en gebreken waardoor het voor hen steeds lastiger werd om bijvoorbeeld de tuin goed te onderhouden. Wat ook ging meespelen was dat enige zoon Eric samen met zijn gezin in Dongen woont en dus niet naast de deur als je elkaar nodig had. Reini en André waren dan ook heel blij dat het appartement waar zij nu wonen op hun pad kwam. Zij
hebben toen direct JA gezegd tegen de mogelijkheid om naar Dongen te verhuizen, ondanks hun inmiddels hoge leeftijd. Een unieke mogelijkheid om te kunnen wonen in een prachtig appartement met alle voorzieningen binnen loopafstand en in de buurt van kinderen en kleinkinderen.

En ondanks dat ze midden in de coronatijd naar Dongen zijn verhuisd, hebben ze mede door de inmiddels weer mogelijke (wekelijkse) gezamenlijke koffieochtend met de medebewoners, een heel fijn nieuw sociaal leven opgebouwd. Als “niet” Brabanders voelen zij zich hier inmiddels helemaal thuis.

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

Reacties

Cookieinstellingen