Kersthuis Dongen weer sprookjesachtig mooi

Een eerste blik in de woonkamer maakt ons al duidelijk dat het hier niet zomaar om wat ‘normale’ kerstversiering gaat: zeven kerstbomen, veertien kerststallen, ontelbare kerstballen en heel veel lichtjes. Bewoners Rob en Peter van ‘Kersthuis Dongen’ aan de Bizetstraat 4 hebben ook dit jaar weer flink uitgepakt.

“Het is misschien wel de laatste keer dat we het zo groots aanpakken” vertelt Rob, “Fysieke ongemakken zorgen ervoor dat het toch ieder jaar weer een grotere uitdaging wordt om alles weer voor elkaar te krijgen, Maar aan de andere kant is het zo dat we er beiden ook enorm van genieten.”

En dat is duidelijk te merken tijdens een gesprek met Rob en Peter. Het magische woord ‘Kerstmis’  hoeft maar te vallen en de ogen van de twee heren gaan net zo twinkelen als de lampjes in de bomen die het sprookjesachtige decor vormen bij dit gesprek. “Wij hebben een speciaal gevoel bij kerst”, aldus Rob. “De gezelligheid, de sfeer, het samenzijn, het uitgebreide kerstdiner…kerstmis betekent voor ons gewoon enorm genieten.”

Waar het buiten al een lichtjesfeest op zich is in de tuin van het tweetal, worden we binnen compleet meegezogen in  de magische wereld van Kerstmis. We komen ogen en oren tekort. Waar we ook kijken, ieder stukje wand, ieder meubelstuk en zelfs het plafond, is in kerstsferen gehuld.

In de eerste helft van oktober begint het bij Rob en Peter al te kriebelen. “Dan gaan we de zolder op en komen de eerste kerstspullen naar beneden” zegt Peter “en daarmee gaan we dan zo’n 6 weken door tot het hele huis – en tuin- naar onze zin is.”

Zelfs de kerstdis staat al gedekt, terwijl het toch nog weken duurt voor het zover is. “Ons kerstdiner op 1e kerstdag is een van de hoogtepunten van onze kerst” vertelt Rob. “We genieten dan met onze gasten van een 16-gangen kerstdiner, helemaal door ons zelf samengesteld en voorbereid.” “Maar altijd met oesters als eerste gang” vult Peter aan. “Het diner is niet alleen avondvullend, we beginnen ermee om 12 uur ’s middags en als we aan de laatste gang zitten dan is het al na middernacht. Onze eerste kerstdag staat dus volledig in het teken van ons kerstdiner.”

Enkele jaren geleden deden Rob en Peter mee aan het programma waarin het mooiste kersthuis van Nederland gekozen werd. De deelnemers gingen bij elkaar op visite, genoten van het diner en de inrichting van elkaars huis en mochten elkaar beoordelen. Het huis van Rob en Peter eindigde op de tweede plaats. “Het was een hele intensieve periode. maar we hadden het voor geen goud willen missen” aldus Peter.

“Het wordt fysiek wel een steeds grotere uitdaging om het zo groots aan te pakken” vertelt Rob. “Ik denk dat we volgend jaar ietsje minder doen. De etalage bijvoorbeeld (waarmee Rob de grote raam in de voorgevel bedoelt) daar kun je van buiten af geweldig van genieten, je waant je in Droomvlucht in de Efteling, fantastisch….maar ook heel veel en zwaar werk om dat zo te maken. Dat wordt zo langzamerhand wel een beetje te zwaar voor ons.”

“Maar dat wil niet zeggen dat we geen Kersthuis Dongen meer worden hoor” stelt Peter ons gerust. “We zijn nu eenmaal helemaal weg van Kerstmis en zullen dat zo lang als we kunnen ook laten zien. Ze vragen wel eens aan ons of het allemaal nog wel te betalen is met de huidige energieprijzen maar we hebben in de loop der jaren eigenlijk zo’n beetje alle verlichting vervangen door LED en bovendien hebben we sinds enig tijd zonnepanelen op het dak, dus daar hoeft men zich geen zorgen over te maken.”

Om bij te blijven op het gebied van de nieuwste kersttrends bezoeken Rob en Peter jaarlijks diverse tuincentra en  kerstmarkten in binnen- en buitenland, zoals Keulen, Aken en Oberhausen. “Ook de kerstmarkt bij AVRI is één van onze favorieten. We vinden ieder jaar weer nieuwe dingen en die kunnen we dan natuurlijk niet laten liggen. Er komt dus altijd wel wat nieuws bij.” In al die jaren hebben Rob en Peter dan ook een enorme collectie opgebouwd. “Nou…als ik moet schatten” zegt Rob, “dan staat er misschien wel voor 25.000 euro aan kerstartikelen.”

Natuurlijk zijn er altijd belangstellenden die eens een kijkje bij het ‘Kersthuis Dongen’ willen nemen. “Nou, wat ons betreft is iedereen welkom hoor”, zeggen Rob en Peter. “Als de lichtjes branden dan zijn we thuis en dan mag er gerust aangebeld worden om de sfeer hier eens te komen proeven. Behalve op eerste kerstdag natuurlijk, want dan zijn we aan het genieten van ons 16-gangen kerstdiner…”

Bekijk meer foto’s van ‘Kersthuis Dongen’  in de fotoserie bovenaan dit artikel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen