Gemeente geeft tips over ’tikken’ ondergrondse containers

Foto:

Inwoners die voor restafval gebruik maken van een ondergrondse container krijgen hiervoor 52 inworpen (ook wel tikken genoemd) per kalenderjaar. Dat betekent ongeveer één keer per week restafval weggooien. De gemeente adviseert inwoners om goed in de gaten of de tikken niet te snel opgemaakt worden.

Tips van de gemeente Dongen

Goed scheiden = weinig restafval
52 tikken klinkt weinig, maar door afval goed te scheiden blijft er weinig restafval over. Er is onderzocht dat 52 tikken ruim voldoende is voor iedere gezinssamenstelling. Inwoners met een medische indicatie kunnen extra tikken aanvragen.

Hoeveel tikken heb ik nog dit jaar?
Het aantal tikken dat u nog heeft kunt u zien op de meeste ondergrondse restcontainers. In Dongen staan twee soorten restafvalcontainers. Bij de nieuwe (vierkante) containers kunt u het aantal tikken aflezen, bij de oude (ronde) containers helaas nog niet. In Dongen staan in totaal 110 containers, waarvan 80 nieuwe. Op deze kaart kunt u zien waar de containers staan en waar u het saldo kunt aflezen.

Hoe werkt het?
U legt uw druppel/pasje 5 seconden op de lezer. Het saldo komt in beeld. Let op, als u alleen het aantal tikken wilt weten moet u niet de klep openen. Als u de klep opent gaat er een tik van uw saldo af. Geen nieuwe container in de buurt of heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente via 14 0162 of stuur een mail naar [email protected].

Meer dan 8 tikken over? Goed bezig!
Het jaar heeft nog 7 weken. Bijna 80% van de inwoners is goed bezig en heeft nog meer dan 8 tikken over. 22% heeft 7 tikken of minder over. Is dit bij u het geval? Het is verstandig om de komende weken rustig aan te doen met het aantal tikken. Kijk eens goed naar uw scheidingsgedrag. Hoort er misschien meer bij PMD? Of kunt u gft beter van het restafval scheiden? Meer informatie over afval scheiden leest u in de Afvalwijzer App.

PMD, gft en papier onbeperkt aanbieden.
Met uw milieupas/druppel kunt u onbeperkt gebruik maken van de verzamelcontainers gft en papier. PMD kunt u elke week in speciale zakken aanbieden. Kijk voor ophaaldagen en scheidingsinformatie op uw Afvalwijzer.

Komt u toch inworpen te kort?
Het is mogelijk op inworpen bij te kopen. Dit kost € 10,- per 5 inworpen. Dit kunt u aanvragen via deze pagina. Betalen doet u direct online.

Meer informatie?
Vragen? Mail dan naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen