Monument stilgeboren kinderen in ’s Gravenmoer

Foto: pasja1000

Gemeente Dongen slaat de handen ineen met de Stichting Begraafplaats ’s Gravenmoer, de Christelijk Gereformeerde Kerk en de Protestantse Kerk in ’s Gravenmoer. Samen willen we een monument op de begraafplaats in ’s Gravenmoer ontwikkelen om kinderen die tijdens de eerste 24 weken van de zwangerschap overlijden te begraven en te herdenken.

Omdat we het belangrijk vinden dat dit monument recht doet aan de ervaring van de ouders en een écht ’s Gravenmoers monument wordt zoeken we inwoners van ‘s Gravenmoer die ooit een kindje verloren tijdens de eerste 24 weken van de zwangerschap. We vragen hen om mee te denken over hoe dat monument er uit zou moeten zien.

Begraven stilgeboren kinderen officieel mogelijk
Het komt helaas vaker voor dan je zou denken, een kindje dat overlijdt tijdens de zwangerschap. Jarenlang is er heel weinig aandacht geweest voor het grote verdriet dat dit betekent voor de ouders. Je praatte er niet over en ging gewoon door. En ook in de wet waren veel zaken niet geregeld voor deze kinderen en hun ouders. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de rouwverwerking van nabestaanden. Zo is het in Nederland sinds 2019 bijvoorbeeld mogelijk om een stilgeboren kind officieel erkennen. Steeds meer begraafplaatsen maken het mogelijk om een kindje dat voor de 24e week van de zwangerschap overlijdt te begraven. Ook op de begraafplaatsen in Dongen en ’s Gravenmoer is dat vanaf officieel 1 januari 2023 mogelijk. Voor kinderen die na de 24e week van de zwangerschap overlijden was dit al geregeld.

Monument stilgeboren kinderen
Het is een stap vooruit voor de ouders die nu of in de toekomst een kindje verliezen tijdens de zwangerschap. We weten echter dat de rouw en het missen van een ongeboren kind soms een leven lang meegedragen wordt door de ouders. Daarom is het belangrijk dat we ook voor ouders die hier al langer geleden mee te maken hebben gehad een plek inrichten waar ze kunnen komen om te rouwen en te gedenken. In Dongen is hiervoor al een monument, maar in ’s gravenmoer is dit nog niet geregeld. We vragen ouders mee te denken over dit nog te realiseren monument.

Bijeenkomst op 28 november
Op maandagavond 28 november organiseren we daarom van 19.30 tot 21.30 uur een bijeenkomst in de Geubel in ’s Gravenmoer. Tijdens deze avond zullen we samen met de kunstenares die het monument gaat ontwerpen verkennen hoe we de gedeelde ervaring van alle aanwezigen kunnen vertalen naar een monument. Heb je ooit een kindje verloren tijdens de zwangerschap én wil je bijdragen aan de ontwikkeling van een monument op de begraafplaats in ’s Gravenmoer waar alle doodgeboren en niet levensvatbare kinderen herdacht kunnen worden? Meld je dan aan bij gemeente Dongen via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen