Ingezonden: Heroverweeg de aanleg van N629 fase 2

Foto:

Ingezonden door de Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik

Heroverweeg de aanleg van N629 fase 2.
De uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling rond de zaak Porthos van vandaag aangespannen door Mobilisation for the Environment, laat zien dat de de belangen van natuur en milieu zwaarder mee moeten worden gewogen bij ruimtelijke plannen als de N629. Allerlei geitenpaadjes van de overheid om bouwplannen toch te kunnen realiseren, worden met de uitspraak afgeschoten. De Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik is daarom van mening dat ook de plannen voor de fase 2 van de N629, die 10 jaar geleden het licht zagen, achterhaald zijn en heroverwogen dienen te worden.

De nieuwe weg ondervond vanaf het begin veel kritiek vanwege het verlies aan natuur. Nu blijkt dat ook de rechter de belangen van natuur en milieu zwaarder mee wil laten wegen is er volgens René Roovers van Spaar de Duiventoren en het Blik niet langer ruimte voor deze onnodige en dure weg door de natuur. Er moet dus opnieuw nagedacht worden over hoe de aanwezige stikstofruimte en de versterking van de natuur verdeeld en georganiseerd moeten worden. Maar ook andere belangen zoals de behoefte aan woningbouw en die van de landbouw dienen in deze afwegingen betrokken te worden.

De Milieuvereniging Oosterhout en de Vereniging Spaar de Duiventoren en het Blik roepen de provincie daarom in een brief op af te zien van de aanleg van de weg en als alternatief zo snel mogelijk de bestaande weg aan te pakken. Alleen zo zijn de verkeersproblemen tussen Dongen en Oosterhout op korte termijn op te lossen met als grote voordeel dat de kostbare natuur tussen Dongen en Oosterhout behouden blijft.

De stikstofuitspraak van vandaag is overigens niet de enige reden dat de milieuverenigingen aan de bel trekken. Ook in de uitvoering lopen de plannen voor de N629 forse vertraging op. Daarbij lijkt keer op keer dat de prioriteit van de provincie Noord-Brabant en gemeenten Oosterhout en Dongen niet bij de N629 ligt. De aanbesteding van de weg aan Dura Vermeer kon door de stikstofkwestie alleen onder voorbehoud plaatsvinden. Dat betekent dat het lange traject van het aanvragen van natuurvergunningen door de aannemer niet kan starten. Een tweede hobbel ligt bij de omgevingsdienst die de benodigde stikstofberekeningen moet aanleveren. Die heeft via de provinciale projectmanager laten weten dat de N629 vanwege het ontbreken van mankracht voorlopig geen prioriteit heeft. Door de uitspraak van de Raad van State van vandaag wordt de druk op de omgevingsdienst alleen maar groter. Daarmee komt de N629 op een nog lager laag pitje te staan. Ten derde hebben meerdere partijen laten weten niet in te stemmen met de verkoop van hun grond op het tracé waardoor zij de lange procedure van de onteigening gaan doorlopen. Al deze uitvoeringsproblemen leiden ook in de toekomst keer op keer tot (langdurig) uitstel.

Voor meer informatie René Roovers, voorzitter Spaar de Duiventoren en het Blik: 06 24773824.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen