3 november: Hubkesdag

Foto: Niels Raaijmakers

Bij diverse bakkers zijn vanmorgen in alle vroegte de Hubkes ingewijd. dongen.nieuws.nl was aanwezig bij  Bakkerij de Koning aan de Hoge Ham waar diaken Rob van Uden de broodjes zegende. Kortom: het is weer Hubkesdag! Maar wat zijn Hubkes?

Bescherming tegen hondsdolheid
Hubkes zijn kleine gewijde broodjes die, volgens de verhalen, de eters zouden beschermen tegen hondsdolheid en andere kwalen. St. Hubertus leefde in de achtste eeuw en werd volgens de legende tot het christendom bekeerd toen hij tijdens de jacht oog in oog stond met een hert dat een kruis in zijn gewei droeg. In 717 klom hij op tot bisschop en verhuisde hij zijn zetel van Maastricht naar Luik waar hij als zendeling in de Belgische Ardennen veel werk verrichtte. Onderdeel daarvan vormde zijn strijd tegen heidense gebruiken waaronder het jaarlijks offeren van de eerste jachtbuit aan de godin Diana.

Foto: Niels Raaijmakers

Vers gezegende Hubkes
Om dat te veranderen besloot de zogenaamde ‘apostel van de Ardennen’ dat in het vervolg offers, in de vorm van brood, aan hem moesten worden gebracht. Daarmee werd Hubertus patroon van de jacht. Een bijkomend gebruik ontstond toen jagers, en later ook boeren en burgers, door priesters gewijd brood aten om zichzelf tegen besmetting met hondsdolheid en andere kwalen te beschermen. Ook het vee telde mee. Iedere koe en ieder varken moest een stukje van het brood naar binnen krijgen. De vers gezegende Hubkes worden vandaag in verschillende bakkerswinkels verkocht, zo lang de voorraad strekt.

Overleven
De bakkerijen in Nederland hebben het op dit moment niet gemakkelijk. Vanwege de stijgende grondstof en energieprijzen moeten alle zeilen bijgezet worden om deze zware tijden als bedrijf te overleven. Dat is ook het geval bij Bakkerij de Koning. Rik de Koning zegt daarover: “de bakkers betalen overal meer voor. De grondstofprijzen zijn gigantisch toegenomen. De tarwe, boter en alle hulpstoffen zijn enorm in prijs gestegen. Voor boter betaal je bijvoorbeeld wel 60% meer dan een jaar geleden. En dan de gas- en elektraprijzen natuurlijk. Je kunt nergens aan een contract komen voor fatsoenlijke prijzen. Onze energierekening is al drie keer zo hoog geworden. En dan is er ook nog corona wat een flinke uitdaging is. In een klein bedrijf moet dat allemaal opgevangen worden door de mensen die je hebt. Als er iemand wegen COVID thuis zit mis je echt wat handjes. We staan normaal met vier bakkers maar moeten dan ineens met drie mensen dezelfde productie draaien. Kortom, het is op dit moment echt overleven.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen