D66 bezorgd over gevolgen van opmars Japanse Duizendknoop

Foto: Flickr/Gertjan van Noord

De gemeente doet er alles aan om de opmars van de Japanse duizendknoop in toom te houden. Dat blijkt uit het antwoord van wethouder Kees de Jong op een vraag van D66.

De fractie was enigszins gealarmeerd door de gevolgen van de opmars van deze plant. Raadslid Ulas Köse: ‘Wij hebben gehoord dat Japanse duizendknoop langs het fietspad van het kanaal groeit, ter hoogte van de roestvrijstalen bank, dichtbij het zwaaigat . Deze plant groeit door bebouwingen en funderingen, vernietigt wegen en is zelfs illegaal in veel landen om aan te planten in een tuin. De plant is al over het fietspad heen uitgezaaid naar de Dongense kant. Wat wordt er gedaan om de duizendknoop op die plaats te bestrijden en zijn er in Dongen nog meer plekken die geteisterd worden door deze plant, ’ wilde het raadslid weten.

Door: Bernadette Klerx

Bestrijdingsplicht
Wethouder Kees de Jong was bekend met het probleem. ‘Maar als het gaat om het kanaal, dan kan de gemeente niet veel doen, ’voegde hij daar meteen aan toe. ‘Rijkswaterstaat is verantwoordelijkheid voor die strook en dus ook voor de bestrijding op die locatie. Zij weten dat die duizendknoop daar is, maar als gemeente hebben wij geen informatie of ze de bestrijding al aangepakt hebben. Wij zullen ervoor zorgen dat we daarvan op de hoogte blijven en hen er eventueel op wijzen, want er bestaat een bestrijdingsplicht voor deze plant’, zei de wethouder.

Langdurig
‘In Dongen zijn er een aantal hotspots van de Japanse duizenknoop en die zijn ook in beeld gebracht en worden gemonitord’, vervolgde de wethouder. ‘Die bestrijden we door de stengel in te spuiten met een toegestaan chemisch bestrijdingsmiddel en door te maaien, zodat de plant op een gegeven moment uitgeput wordt. Maar bestrijding vraagt om een langdurige inzet’, waarschuwde de wethouder.

Reacties

Cookieinstellingen