Nelleke Grönloh presenteerde eerste boek ‘Verhalen en een glimlach’

Foto:

Een groot aantal belangstellenden was donderdagavond in de foyer van de Cammeleur getuige van een bijzonder moment: de presentatie van het eerste boek van Nelleke Grönloh  ‘Verhalen en een glimlach’.

De presentatie van het boek was zoals het boek zelf: professioneel en tegelijkertijd ongedwongen en met een vleugje humor. Pianist Frank van Heteren zorgde voor een sfeervolle setting, terwijl Teun Aarden de presentatie van de avond op zich nam. De drijfveren van Nelleke, de totstandkoming van het boek en de personen die hierbij een belangrijke rol gespeeld hebben, kwamen gedurende de avond voorbij.  Met een signeersessie, waar gretig gebruik van gemaakt werd, en een borrel werd de boekpresentatie op een feestelijke wijze afgesloten.

Foto: Bart van Kerkhof

Kerstverhalen en gedichten, voorleesverhalen voor de kleinkinderen op hun school, of de openingsspeech voor een kunsttentoonstelling en nog veel meer. Door de jaren heen heeft Nelleke veel verhalen geschreven, gebaseerd op situaties van alledag.  Sinds jaren verschijnt haar column ‘Bliksems’ regelmatig in Weekblad Dongen. Door de vraag van lezers: “Wanneer komt er een boek van jou uit?”, besloot Nelleke om een aantal verhalen te bundelen in een prachtig boek. “Het idee om dit boek te maken komt dus eigenlijk van de lezers. Voor hen schrijf ik, omdat ik iedereen een glimlach op het gezicht gun”, zegt Nelleke. Dus is de titel van haar boek: ‘Verhalen en een glimlach.’

“Vanaf mijn achttiende denk ik er al aan een boek te schrijven.” vertelt Nelleke. “Ik ben er toen ook vol goede moed aan begonnen, maar na vier pagina’s kwam de bekende ‘writersblock’ al om de hoek kijken. Maar wat in het vat zit verzuurt niet, en nu is het dus ‘wat later’ geworden dat ik een eigen boek uitgeef.  Een boek met verhalen die heel dicht bij me liggen en die ik echt vanuit het hart heb geschreven.  Verhalen schrijven over ‘het echte leven’ en mijn kijk daarop, dat is mijn ding! Ik heb alles wat in het boek ‘verhalen en een glimlach’ staat zelf gezien en meegemaakt. Ik heb ook in opdracht geschreven voor bedrijven, maar daar had ik toch wat minder gevoel bij.”

Foto: Joris de Man

Met haar scherpe blik op alledaagse zaken weet Nelleke haast elke situatie in het ‘echte leven’ te vertalen naar een kort of lang verhaal. “Ik ben nooit zonder tekst, desnoods praat ik met mezelf”  aldus Nelleke. Het schrijversbloed stroomt al lange tijd door Nelleke’s aderen. “Dat begon eigenlijk al op de basisschool, toen ik in de poezie-albums van klasgenoten mocht schrijven.  En dat ging me blijkbaar goed af, want een docent heeft me eens beschuldigd van plagiaat, terwijl het betreffende verhaal toch echt van mezelf was.”

In het boek ‘Verhalen en een glimlach’ staan veel nieuwe verhalen, en misschien herkennen mensen ook een aantal columns uit Weekblad Dongen. Een boek vol herkenbare situaties in het dagelijkse leven met een goede dosis humor. Nelleke heeft een unieke schrijfstijl en bekijkt de alledaagse dingen met een andere blik. Er staan verhalen in het boek, spreuken en zelfs nog enkele recepten die je het beste met een korreltje zout kunt nemen. Het ‘lijdend voorwerp’ in het boek is vaak echtgenoot Twan van der Heijden, die daar overigens geen enkele moeite mee heeft. “Ik hou wel van creativiteit en vind het prachtig dat Nelleke alledaagse dingen op zo’n pakkende manier op papier weet te krijgen.”

Foto: Joris de Man

Het boek bevat allerlei verschillende schrijfsels van de hand van Nelleke. “Er is geen speciale volgorde”, zegt zij. Ze vervolgt: “Alle verhalen lopen door elkaar heen. Verleden tijd en tegenwoordige tijd door elkaar. Dat is in het echte leven ook zo.” Het eerste en het laatste stuk zijn bewust gekozen. “Het eerste verhaal gaat over mijn moeder en het laatste is om mijn zus Tjula te eren. Ik draag ze allebei in mijn hart en daardoor zijn ze  ook altijd bij me.”

Foto: Joris de Man

De vormgeving, layout en illustraties van het boek zijn verzorgd door Dennis van Schajik, die de samenwerking met Nelleke als zeer prettig heeft ervaren. “Wat mij betreft gaan we zeker ook nog een tweede boek uitbrengen. Met de schat aan verhalen van Nelleke en haar nog steeds opborrelende inspiratie is dat eigenlijk meer een verwachting dan een wens.” Nelleke reageerde kort en bondig op de suggestie voor een tweede boek: “Graag!”

Het boek ‘Verhalen en een glimlach’ is te koop bij Bruna Dongen en Oog en Blik. Een leuk cadeau om te geven of te krijgen.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen