Noodkreet ’s Gravenmoer: grote zorgen over gezondheidsrisico’s bij 380kV

Foto: Pixabay License/Motorjan11

‘Wij maken ons in ’s Gravenmoer grote zorgen over de risico’s voor onze gezondheid bij de toekomstige uitbreiding van de 380 kV-hoogspanningsleiding.

Wilt u ons helpen en u maximaal inzetten en druk uitoefenen op het ministerie om alsnog de ‘knikvariant’ voor ’s Gravenmoer binnen te halen’. Dat was de indringende oproep van Jos van den Brekel van de Bewonersgroep ’s Gravenmoer en Tonny Dijck, voorzitter van de Dorpsraad aan de gemeenteraad en het College.

Door: Bernadette Klerx

Geschrokken
De inwoners van ’s Gravenmoer zijn enorm geschrokken van de uitkomsten van een recent aanvullend rapport van de Gezondheidsraad. Daarin staat dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er nu ‘sterke aanwijzingen’ zijn dat leukemie ook vaker voorkomt bij volwassenen die in de buurt van een hoogspanningslijn wonen; eerder al, in 2018, was al vastgesteld, dat het risico op leukemie bij kinderen in de buurt van een hoogspanninglijn groter was. Het aanvullend onderzoek heeft nu bevestigd dat dit dus ook voor volwassenen geldt. De magnetische velden zouden daar een mogelijke verklaring voor kunnen zijn.

Voorzorgsmaatregelen
Volgens de Gezondheidsraad is het daarom goed voorzorgsmaatregelen te nemen rondom hoogspanningsmasten; en dat betekent concreet dat er een grotere afstand moet zijn tussen de hoogspanningslijn en woningen. En dat is nou precies wat die ‘knikvariant’ kan bieden. Bij de knikvariant komt de lijn een heel stuk noorderlijker te liggen, richting polder tussen Waspik en s’Gravenmoer, en dus een stuk verder van de dorpskern. Het had altijd al de voorkeur van de inwoners en de gemeente, maar werd door het ministerie vrijwel meteen afgeschoten: te duur.
De uitbreiding van de 380 kV houdt de gemoederen in ‘s Gravenmoer al enkele jaren flink bezig en in talloze bijeenkomsten daarover liepen de emoties regelmatig hoog op.

Keuze tracé heroverwegen
Het Dongense College heeft overigens al een brief richting minister gestuurd met het dringende verzoek om de keuze voor de knikvariant nog eens te heroverwegen. Een actie die Dorpsraad en bewonersgroep enorm waarderen.

Druk blijven uitoefenen
‘Wij zijn blij dat uw college naar de bewonersgroep geluisterd heeft, en een brief naar het ministerieheeft gestuurd. Maar er is meer nodig. We moeten druk blijven uitoefenen. We vrezen dat de gemeente Dongen, en het dorp ’s Gravenmoer door de minister zullen worden afgepoeierd’, zei Tonny Dijck, die de situatie rondom de uitbreiding van de 380 kV vergeleek met de problematiek rondom de gaswinning in Groningen.

‘Gebruik uw invloed’
Hij richtte zich daarom ook nog specifiek tot de gemeenteraad. ‘Vraag het College om proactief te blijven, en zich niet door het ministerie af te laten afschepen. En u kunt ook de regionale, provinciale en landelijke politiek activeren. Gebruik alstublieft uw invloed om aandacht te krijgen voor de gezondheidsrisico’s voor de bewoners die u vertegenwoordigt’.

Reacties

Cookieinstellingen