Jan en Tonny Verharen-van Helvert 60 jaar getrouwd

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Afgelopen donderdag was het feest in huize Verharen in de Sint Josephstraat. Jan en Tonny Verharen-van Helvert  vierden deze dag hun diamanten huwelijk. Natuurlijk kwam burgemeester Marina Starmans op bezoek om de felicitaties namens het gemeentebestuur over te brengen. Met het aanbieden van een grote taart zorgde zij voor extra feestvreugde.

Jan zag het levenslicht op 26 februari 1936 in de Tramstraat in Dongen, als zoon van Piet en Alida Verharen en broer van zus Annie. 10 jaar later kwam er nog een zusje, Karin bij. Bij Jan thuis hadden ze een groenten- en bloemenwinkel. Jan had een gelukkige jeugd, ging naar de HBS, maar vond de Mulo wat gemakkelijker, aangezien hij altijd aan het knutselen was met de buizenradio’s uit die tijd.

Als enige zoon wachtte de militaire dienst, en daar was Jan tijdens een oefening ‘de beste schutter’. Na militaire dienst ging hij bij kwekerij van der Dussen in s’ Gravenmoer werken. Het werken in de kassen, was een soort stage voor het echte werk, wat daarna voor Jan thuis aan de Tramstraat te wachten stond. Het was duidelijk dat Jan de zaak over ging nemen. Daarnaast was er nog de kwekerij aan de Kerkstraat (waar nu TC Bas Dongen is gevestigd) waar volop werk was, fruitbomen, kippen enz.

Tonny werd geboren op 29 december 1937, als eerste dochter van Willem en Lies van Helvert. Broer Ad was al geboren, zusje Riet volgde vlot na Tonny. Tonny woonde ook aan de Tramstraat, naast het Cafetaria (nu Looiersplein). Ze ging naar de Mulo, volgde daarna de opleiding voor kleuterleidster, en ging aan het werk op de kleuterschool St. Jozef (achter de voormalige St. Jozefkerk. ) Dat bracht veel verantwoordelijkheid, ze stond als jonge vrouw (17-18 jaar) voor een klas met 40 kleuters. Ze heeft dit werk tot aan haar trouwen met veel plezier gedaan.

Jan en Tonny leerden elkaar kennen en kregen verkering toen ze samen op de MULO zaten. Na de verkeringstijd , gingen ze trouwen op 8 september 1962. Tonny moest stoppen met haar werk als kleuterleidster. Het was in die tijd ondenkbaar dat, onder leiding van de nonnen, een getrouwde vrouw voor de klas zou staan. Tonny en Jan gingen boven de bloemenwinkel, bij de ouders van Jan wonen (Piet en Alida) en zetten zich beiden volledig in voor het werk in de bloemenwinkel.

Kinderen kwamen er al snel, eerst een zoon, een dochter en daarna weer een zoon. De ouders van Jan zijn een aantal jaren daarna verhuisd want het werd wel erg druk in de Tramstraat.

Jan en Tonny hadden naast hun drukke werkzaamheden in de bloemenzaak, nog veel hobby’s. Jan is ruim 25 jaar lid geweest van de vrijwillige brandweer, waar hij na vele opleidingen, bevelvoerder is geworden. De oefeningen bij de brandweer liepen regelmatig uit tot in de late uurtjes, door het “napraten” in de kantine boven de kazerne. Met de paplepel werd het toneel door vader Piet ingegeven en overgedragen naar zoon Jan, waar hij vele jaren als regisseur van toneelvereniging Kunst naar Kracht, de scepter zwaaide. De laatste toneelstukken heeft hij zelf geschreven, bijvoorbeeld “Dorp aan de Donge”, wat een groot succes was.

Na Kunst naar Kracht heeft hij nog vele toneelstukken geregisseerd, herschreven en geschreven, zoals Door Kinderogen, het toneelstuk dat uitgevoerd werd tijdens de 75 jarige bevrijding van Dongen. Ook nu is hij nog steeds aan het schrijven aan een toneelstuk voor het toneelgezelschap Het Kleine Theater.
Daarnaast niet te vergeten, de carnavalsvereniging “Tramteuten en – Trutten”, waar Jan en Tonny vanaf het begin lid van waren. Jan heeft vele malen meegedaan als sauwelaar, en was daarbij niet onverdienstelijk, hij is een keer “Oppersauwelaar” geweest. Ook heeft Jan jaren meegewerkt aan de totstandkoming van het carnavalskrantje ‘t Peeke.

Tonny was ook druk binnen de Tramtrutten, de voorbereidingen voor de carnavalsoptocht waren erg gezellig en gezelligheid kent geen tijd……. De Tramteuten en-Trutten is altijd een hechte vereniging geweest die erg actief was en waar plezier maken op nummer 1 stond. Op sportief gebied deed Tonny aan volleybal en heeft dit tot haar 75ste jaar gedaan. Ook daar was het de gezelligheid na het volleyballen die de boventoon voerde. Ze heeft ook vele jaren in het bestuur gezeten van de KBO Dongen. Ze organiseerde bij de KBO vooral de ontspanningsmiddagen en de modeshows. Ze heeft nu nog als hobby breien, ze zit nog altijd in een breiclub. Tassen, topjes, handschoenen, mutsen, sjaals, de hele familie is hiervan voorzien. Op donderdagavond zingt Tonny al vele jaren met plezier bij Dongens Levenslied.

In 1998 vonden Jan en Tonny het tijd worden om met pensioen te gaan en de bloemenzaak werd samen met het woonhuis verkocht aan Dirks Bloemsierkunst. Ze verhuisden naar een appartement aan de Rooseveltstraat, en er was alle tijd om op de kleinkinderen te passen. Ze wonen nu alweer 10 jaar aan de St. Josephstraat, naast hun dochter en schoonzoon. Hier genieten ze samen al vele jaren, waarbij kinderen en de 10 kleinkinderen regelmatig over de vloer komen. De laatste jaren komen er door de hogere leeftijd wel wat lichamelijk klachten bij, maar ze zijn nog steeds gelukkig samen. Dit heuglijke feit, het Diamanten huwelijk, werd dan ook weer uitgebreid gevierd met familie en vrienden in huiselijke kring op zaterdag 10 september.

Foto’s: Jan Stads/Pix4Profs

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen