Het voordeel van bierbostel voor vleesvee

Foto: Wikimedia Commons/ Neil916

Ingezonden Bierbostel is een bijproduct dat ontstaat in de brouwerij tijdens het brouwen van bier.

Dit bijproduct bevat veel eiwitten en heeft een hoge energiewaarde. Dit maakt het een uitstekende toevoeging voor het rantsoen van je vee. Het is geschikt voor varkens, melkvee, vleesvee en insecten en kan in hoeveelheden worden toegevoegd tot de maaltijd van het vee. Het product dient op een speciale manier te worden opgeslagen om zo lang mogelijk mee te kunnen gaan. In dit artikel leggen we alles uit over bierbostel.

Het bijproduct bierbostel
Wat is bierbostel? Tijdens het maischen van het bier wordt de geschrote mout gemengd met warm water. De enzymen die vrijkomen tijdens dit proces breken het zetmeel af tot eenvoudige suikers. Op deze manier ontstaat er “wort”. De vaste deeltjes van de stof die achterblijven wordt bostel genoemd. Dit bijproduct bestaat uit niet oplosbare stoffen zoals eiwitten en het kaf van de gerst. De bierbostel wordt uitgefilterd en vaak direct in de vrachtwagen gegoten. Deze vrachtwagens vervoeren vaak direct het bijproduct naar de veehouderij om te dienen als onderdeel van het rantsoen.

Eiwitten zijn erg belangrijk voor zowel dier of mens. Omdat het bijproduct bierbostel vooral uit eiwitten bestaat is het daarom de ideale toevoeging tot het standaard rantsoen van het vee. De stof eiwit helpt mee aan het aanmaken van spierweefsel. Daarnaast is het product ook nog essentieel voor andere processen in het lichaam van je vleesvee. In combinatie met andere bijproducten kan je een gebalanceerd rantsoen opstellen geschikt voor je vee.  De bierbostel wordt geleverd in een containerauto, losgestort met walking floor of met een kipper. De stof dient opgeslagen te worden in een sleufsilo of ingekuild te worden. Op deze manier is het namelijk langer houdbaar, namelijk 6 maanden. De stof kan langzaam worden opgehaald en worden toegevoegd aan het voer van je vee. Door de juiste hoeveelheden van bijproducten bij elkaar te doen krijg je een uitgebalanceerd rantsoen dat geschikt is voor je vee. Hierdoor worden de bijproducten van de voedselindustrie ook niet verspild.

De visie van Looop
Tegenwoordig gaat de klimaatverandering erg snel. Productie is erg belangrijk voor het dagelijks leven en zorgt ervoor dat we allemaal ons leven op de gewende manier kunnen ervaren. Bij de productie van veel voedingsmiddelen ontstaan er vaak bijproducten die niet gewenst zijn door de producent. Deze worden vaak weggegooid. Dit is natuurlijk zonde. Door de bijproducten die gemaakt worden tijdens het proces te gebruiken voor andere doeleinden wordt er geen eten verspild. De meeste bijproducten kunnen namelijk goed functioneren als toevoeging tot veevoer. Hierdoor hoeft ander eten niet gebruikt worden voor het voeren van vee en wordt het niet zomaar weggegooid. Ontdek de visie van het bedrijf Looop.

Reacties

Cookieinstellingen