De Restzetel benoemt Joeri de Jong (D66) tot ‘Raadslid van het jaar 2021-2022’

De Restzetel overhandigt de trofee “Raadslid van het jaar’ aan D66’er Joeri de Jong
(derde van links).
De Restzetel overhandigt de trofee “Raadslid van het jaar’ aan D66’er Joeri de Jong (derde van links).
Foto:

De politieke podcast ‘De Restzetel’ prijst D66-raadslid Joeri de Jong tot ‘Raadslid van het jaar’.

De Dongense volksvertegenwoordiger gebruikte tijdens de 25 raadsvergaderingen van dit politieke seizoen de meeste spreektijd. De podcastmakers hanteerden voor de tweede keer deze objectieve maatstaf om de jaarlijkse prijs uit te reiken. Met een totaal van 3 uur 34 minuten en 57 seconden sprak de De Jong het meeste van alle 21 Dongense raadsleden.
De Restzetel is de onpartijdig en onafhankelijke podcast over de Dongense politiek. De drie podcastmakers streven ernaar om de lokale politiek toegankelijk, inzichtelijk en begrijpelijk te maken. Om die reden bedachten zij een prijs om de raadsleden een keer de aandacht te geven die ze verdienen. Harrie Broeders: “De 21 volksvertegenwoordigers spreken daar door én voor ons. Wij wilden die kiezersmandaatgedachte vangen door de spreektijd als objectief criterium te hanteren voor deze jaarlijkse prijs.“

Raadslid van het jaar
De Jong nam de trofee met enthousiasme in ontvangst. “Ik ben heel blij met deze trofee! Ik heb het natuurlijk niet alleen gedaan: er staat een hele fractie achter en naast mij en dat zowel in als buiten de raad. Het is mooi om Marieke Schouten op te volgen als beste raadslid van vorig jaar. Nu wij als D66 met vier mensen in de Dongense gemeenteraad zitten, en dus de portefeuilles wat meer kunnen verdelen, hoop ik dat volgend jaar een andere partij met deze eer kan strijken.”, aldus het raadslid van het jaar.

Stuivertje-wisselen
Vorig jaar greep De Jong net naast de eretitel. Hij werd tweede en moest partijgenoot Marieke Schouten boven zich dulden. Nu zijn de raadsleden van plek verwisseld. Schouten eindigt met een totale spreektijd van 2 uur 57 minuten 54 seconden op de tweede plaats. OVD-fractievoorzitter Jan Kennekens maakt de huidige top drie compleet. Hij sprak 1 uur 30 minuten en 52 seconden in de Dongense raadzaal namens zijn kiezers.

Infographic
Alle spreektijden, cijfers en statistieken zijn vormgegeven in een infographic. Deze informatieve illustratie wordt door de mannen besproken in de 82ste podcastaflevering (klik op het pijltje in de afbeelding hieronder om de podcast te beluisteren). Daarmee sluiten zij de laatste aflevering van het tweede seizoen met een feestelijk tintje af. Op maandag 19 september start het derde seizoen van De Restzetel.

Reacties

Cookieinstellingen