De Vennen grijpt in op de torenhoge energiekosten en sluit recreatiebad tijdelijk vanaf september

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De hoge energieprijzen raken ook zwembad De Vennen. De kosten van gas en elektriciteit zijn nu 10 keer hoger dan een jaar geleden en de vooruitzichten zijn niet goed. Daarom wordt vanaf maandag 5 september aanstaande tot 31 maart 2023 het zwemaanbod aangepast. In deze periode is het niet mogelijk om gebruik te maken van het extra warme recreatie bad (32 C) en het veel energie kostende uitzwembad buiten.

,,We concentreren ons zwemaanbod komend half jaar in het wedstrijd bad, dat is op dit moment meest efficiënte oplossing. Deze aanpak biedt ook de meeste kansen voor zoveel mogelijk doelgroepen om te blijven zwemmen. We begrijpen de teleurstelling bij een deel van onze klanten, maar vragen om begrip in deze moeilijke situatie’’, aldus De Vennen-directeur Alfons van der Pluijm.

Wedstrijd bad
Op deze manier kan het zwemaanbod blijven bestaan uit: zwemlessen voor kinderen, diploma zwemmen, zwemmen voor senioren, aquarobics en aquajoggen, baantjes zwemmen, trainingen en wedstrijden van zwemvereniging De Vennen. Deze activiteiten worden ook na 5 september gewoon gehouden in het wedstrijd bad dat een temperatuur heeft van 29 C.

Recreatie bad
Tijdens de zomervakantie heeft het recreatie bad uitgebreide openingstijden. Maar vanaf maandag 5 september aanstaande is recreatief zwemmen niet meer mogelijk vanwege de explosief gestegen energiekosten. De Vennen overlegt nog met samenwerkingspartners en klanten wat mogelijke alternatieven zijn voor het therapeutisch- en baby-peuter-kleuterzwemmen.

Géén verandering in andere services
De verandering betreft alleen het zwemaanbod van De Vennen. Voor de andere services van het sport- en gezondheidscentrum verandert er niets. Dat is een breed scala aan voorzieningen, zoals: fitness, groepslessen, sauna, leefstijl coaching, beweeggroepen, fysiotherapie, diëtetiek, logopedie, huidtherapie, podotherapie, ergotherapie en kinderfysiotherapie.

Onderzoek en actie
Er is in de afgelopen periode onderzoek gedaan naar tal van opties, zoals het verlagen van de watertemperatuur in het recreatie-bad. Bij 1,5 graad minder, zal het gasverbruik afnemen met 6 tot 8%. Dat is niet afdoende, zoals ook een verhoging van entreegeld niet de oplossing brengt. In de komende maanden worden andere lopende onderzoeken afgerond en nieuwe onderzoeken gedaan naar energiebesparende investeringen. Scenario’s worden uitgewerkt voor acties en duurzame maatregelen voor het zwembad. In oktober gaat De Vennen hierover in gesprek met de gemeenteraad van Dongen, zo is afgesproken.

Dubbel gevoel
De Vennen betreurt het enorm deze stap te moeten zetten. ,,We zetten alles op alles voor een rendabele bedrijfsvoering. Juist dit jaar is de kracht gebleken van het brede concept van sport- en gezondheidscentrum De Vennen. We hebben meer fitness leden dan ooit, bij de paramedische afdeling groeit het aantal deelnemers aan bijvoorbeeld leefstijl interventies en 450 kinderen krijgen zwemles bij De Vennen. Er is alleen één groot probleem waar iedereen in Nederland mee te maken heeft: de explosief stijgende energiekosten’’, aldus directeur Alfons van der Pluijm.

Reacties

Cookieinstellingen