Dongense advocaat schrijft roman gebaseerd op haar ervaringen aan de Zuidas

Foto:

De Dongense advocaat Nicolette Heijkant (1983) werkte na haar rechtenstudie in Leiden bij het advocatenkantoor Spigthoff aan de Zuidas. Ze was betrokken bij grote en bekende zaken, zoals de Dexia aandelenlease-affaire en het faillissement van DSB Bank. Nu werkt Heijkant in de algemene praktijk met een focus op het strafrecht. Wekelijks heeft zij zittingen bij rechtbanken door het hele land. Haar ervaringen binnen de advocatuur – in het bijzonder die aan de Zuidas – hebben als inspiratie gediend bij het schrijven van deze (fictieve) debuutroman: ‘De Stagiaire’, die op 13 juni 2022 verschijnt.

‘De Stagiaire’
De roman beschrijft de ervaringen van Juliëtte, die als advocaat-stagiaire aan de slag gaat bij een jong advocatenkantoor aan de Zuidas in Amsterdam. Het doel: van haar een procestijger maken. Voor Juliëtte is dit een droom die uitkomt. Al gauw dompelt ze zich onder in de cultuur van het bedrijf, die zich kenmerkt door een rebelse houding en hoge bewijsdrang. Ze komt te werken voor Guido, een van de partners, en raakt betrokken bij een grote zaak rondom de Naxos Bank, waartegen een miljardenclaim is ingediend. Juliëtte bijt zich vast in de zaak en draagt sterk bij aan grote successen. Ondertussen ontvouwt zich een beklemmende werksituatie tussen haar en Guido. Haar carrière is haar alles, maar ze begint zich steeds vaker af te vragen welke prijs ze bereid is daarvoor te betalen. Als lezer volg je enerzijds de ontwikkelingen rondom de Naxos Bank: is het team in staat om het bestuur en de bank van de ondergang te redden? Anderzijds leef je als lezer mee met Juliëtte, die in een ploeterende zoektocht terecht komt om het hoofd te kunnen bieden aan Guido, die zich steeds dreigender naar haar opstelt.

Fictie
Het boek is weliswaar gebaseerd op Nicolettes eigen ervaringen uit die tijd aan de Zuidas – en op ervaringen in haar huidige werk in de algemene praktijk – maar in het schrijfproces is een eigen verhaal ontstaan. Voor de auteur was het van belang dat er een goed, helder en vooral boeiend verhaal ontstond, niet dat het verhaal per se aansluiting heeft bij die tijd of bij de ‘waarheid’ van toen. Het ging de auteur om het creatieproces. Iets nieuws creëren, boven de rasters uit. Het oude overstijgen.

Persoonlijke ontwikkeling
Centrale vraag: welke prijs ben je als advocaat bereid om te betalen om binnen het “systeem” te functioneren? Van belang is de wederkerigheid. De roman geeft niet alleen een unieke kijk op de advocatenwereld aan de Zuidas, maar onderscheidt zich doordat de persoonlijke ontwikkeling van de hoofdpersoon centraal staat. Onder aan de streep is het de hoofdpersoon die voor de Zuidas kiest. Zíj is voor die wereld ontvankelijk. Dat is haar eigen deel, haar verantwoordelijkheid. De hoofdpersoon maakt daarin een ontwikkeling in door, van hoofd naar hart. Dit zet de lezer aan om zelf na te denken en te doen wat goed voor jou voelt. Voelt het niet (langer) goed: pak je spullen en vertrek. Er is een tijd en plek voor alles. En er is een breder perspectief voor degene die durft te zoeken en durft te kiezen voor zijn of haar eigen pad.

Vanaf vrijdag is de roman te koop, onder meer bij BRUNA aan de Hoge Ham

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen