Bereid je voor op je auto theorie

Foto:

Ingezonden Als je zestien jaar oud bent mag je starten met je theorie examen voor je autorijbewijs. Dat autorijbewijs mag je halen zodra je 16,5 jaar oud bent. Tot je achttiende moet je dan nog rijden met een ervaren bestuurder naast je. Vanaf je achttiende ben je dan vrij om te gaan en te staan waar je maar wilt. Om een rijbewijs te kunnen halen moet je eerst je auto theorie halen. Tijdens dit examen bewijs je dat je voldoende kennis hebt over de verkeersregels die in Nederland gelden en laat je zien dat je goed verkeerssituaties kunt inschatten op (mogelijk) gevaar en dat je daar goed op kunt anticiperen. Het theorie examen is best een pittig examen. Slechts 56% van de deelnemers slaagt al tijdens de eerste poging, de rest doet er twee, drie of nog meerdere keren over.

Ken jij alle verkeersborden?
Tijdens het oefenen voor je auto theorie leer je onder andere de betekenis van alle verkeersborden. En dat zijn er nogal wat in Nederland! Er zijn tientallen die je moet kennen en sinds juli 2017 zijn er zelfs nog veertien verkeersborden bij gekomen! Dat is nog een pittige kluif voor de meeste jongeren die hun theorie examen willen halen. Gelukkig hebben een heleboel jongeren nog kennis paraat van hun jongere jaren, waarin ze verkeersexamen deden op de basisschool. Dit zorgt vaak wel voor een stukje basiskennis waardoor het niet meer nodig is om álle verkeersborden uit het hoofd te leren. Sommigen ken je simpelweg al.

Gevaarherkenning
Tijdens het auto theorie komt er ook een stukje gevaarherkenning kijken. Een situatie die bijvoorbeeld geschetst kan worden: je rijdt in de auto binnen de bebouwde kom. Van links komt een tractor en rechts staat een groepje schoolkinderen die de weg wil oversteken. Jij rijdt met een gangetje van zestig kilometer per uur. Wie mag er eerst? Dit soort situaties herken je het beste door ze geregeld te oefenen. Oefenen voor je auto theorie kan tegenwoordig ook online, daarvoor hoef je niet per sé meer een boek aan te schaffen om alle theorie te stampen. Door te oefenen raak je bekend met de manier van vraagstelling en leer je situaties herkennen.

Door online te oefenen zul je eenmaal bij het CBR niet meer snel in paniek raken van de manier waarop de vragen gesteld worden en de snelheid waarin je de vragen moet beantwoorden. Dit is namelijk best snel en als je dat niet gewend bent, dan kan dat best even schrikken zijn. Het is echter wel belangrijk dat je snel antwoord geeft, want daarmee wordt een situatie in het echte verkeer zo realistisch mogelijk nagebootst. In het echte verkeer zul je namelijk ook snel beslissingen moeten nemen. Geef je gas, stap je op de rem of kun je gewoon doorrijden? Dat zijn beslissingen die je vaak in een seconde of twee moet maken. Door van tevoren goed te oefenen kun je hier alvast aan wennen voor als je het echte verkeer in gaat.

Reacties

Cookieinstellingen