Dongen onthaalt Roparunhelden op grootse wijze

Zondagavond stond Dongen in het teken van de Roparun. Maar liefst  224 teams en de vele Dongenaren langs de route en in de feesttent bij Atledo genoten, ondanks het slechte weer, van de doorkomst in ons dorp.

Zo’n 220 teams startten zaterdag vanuit Twente en eindigden maandagmiddag op de Coolsingel. Helaas zaten de weersomstandigheden niet mee. De deelnemers kregen tijdens hun lange tocht te maken met een enorme hoeveelheid regen, maar dat leek ze niet te deren. Ook in Dongen lieten de inwoners er zich niet door weerhouden om van de doorkomst een groot feest te maken.  De hele route door Dongen was oranje gekleurd.  Kilometers lang werd  er geapplaudisseerd voor de helden van de monstertocht van 534 km. Na de doorkomst in Dongen moesten de lopers nog 190 km naar de finish in Rotterdam.

De lopers liepen op het Atledoterrein door een grote tent. Een Eiffeltoren, mascotte Orange Donkey en een uitbundige aankleding van het terrein zorgden voor een prachtige setting, en de zangers Dave Michielse, Benno van Vugt, zangeres Simone van de Velde en de bands de Vrije Tijdsrekkers en Heavy Hoempa  hielden er de feestelijke stemming onafgebroken in. FeestDJ Remco verhoogde de sfeer nog verder.

Burgemeester Starmans sprak het team van ’t Halve Zolenlijntje trots toe. “Heel Dongen kleurt vandaag oranje. Wij zijn er als gemeente trots op dat wij dit jaar doorkomstplaats zijn van de Roparun, en dat hebben de Dongenaren dan ook wel laten merken. Wij hebben enorm veel respect voor de deelnemers aan dit bijzondere evenement en zijn in het bijzonder trots op het team van ’t Halve Zolenlijntje.”

De deelnemers zamelden geld in voor projecten in de palliatieve zorg voor kankerpatiënten. Het ingezamelde geld gaat naar doelen die het leven van mensen met kanker draaglijker maken. Een team bestaat uit 20 tot 25 mensen, van wie er maximaal acht lopers zijn. Verder zijn er fietsers, chauffeurs, navigatoren, cateraars en verzorgers in de teams aanwezig.

‘’We kijken terug op een prachtige editie. Het is prachtig om te zien dat alle deelnemers zich gezamenlijk inzetten voor één doel. De saamhorigheid onder de deelnemers en vrijwilligers is enorm waardevol. Eindelijk vond de finish na jaren weer plaats op de Coolsingel. Het magische gevoel van de finish op de Coolsingel is onbeschrijflijk. Ik ben ontzettend trots op alle deelnemers en vrijwilligers. De emotie, de strijd, de uitputting en de overwinning. Dit was wederom een Roparun van vele uitersten’’, blikt Roparun-directeur Gerard Bakx terug. ‘’Ik denk dat iedereen vanavond voldaan zijn bed in kruipt. Over een paar weken maken we de eindopbrengst bekend.’’

Het was de eerste volledige editie sinds de uitbraak van het coronavirus. In oktober werd tijdens een speciale, aangepaste editie nog 2 miljoen euro opgehaald, in 2019 liepen de teams 5,6 miljoen euro bij elkaar. De opbrengst van deze 31e editie wordt later bekendgemaakt.

Jan Stads/Pix4Profs maakte een impressie van de doorkomst van het team van ’t Halve Zolenlijntje. Bekijk deze foto’s in de fotoserie bovenaan dit artikel.

 

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen