Freek (15) hielp op 4 mei mee aan de Nationale Herdenking op de Dam

Foto: Videostill

Freek van Scouting St. Jozef Dongen is een van de 88 scouts en zeekadetten die op 4 mei meehielp aan de Nationale Herdenking op de Dam. De taken van scouts en zeekadetten op die dag waren het aanreiken van de herdenkingskransen, het begeleiden van genodigden, het hijsen van de vlaggen rond het monument, het in bewaring nemen van bloemstukken en het aanreiken van bloemen aan het publiek voor het defilé.

“Mijn taak was het aanreiken van een van de herdenkingskransen aan de mensen die de kransen bij het monument plaatsen. Er worden tien kransen gelegd, waarvan ik de vijfde mocht aanreiken. Ik droeg deze krans ook vanuit De Nieuwe Kerk naar het Monument” vertelt Freek.

Om de scouts en zeekadetten op de taken voor te bereiden was er in maart een voorbereidingsweekend en in april een informatiedag. Tijdens het voorbereidingsweekend bezochten de scouts en zeekadetten het Oorlogsmuseum Overloon en de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Op zaterdagavond was er een toneelstuk over een gezin dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers in huis nam. Ook is er een vluchteling uit Armenië langs geweest om te vertellen wat het betekent om te vluchten. Een transgender persoon kwam vertellen over vooroordelen en discriminatie.

Tijdens de informatiedag in het Provinciehuis van Noord-Brabant zijn onder andere de taken geoefend en was er een toespraak van Job Cohen. Door de voorbereiding weten scouts en zeekadetten hoe belangrijk het is om te herdenken en beseffen ze dat het bijzonder is om een taak te hebben bij de Nationale Herdenking. Scout Freek vond het een eer om mee te werken: “Het is een kans die je maar 1 keer in je leven krijgt en je leert veel en je komt veel nieuwe mensen te kennen.’’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen