Lintjesregen ‘on Tour’: vier Dongenaren onderscheiden

Eindelijk mochten we weer, na twee magere coronajaren. Met de geblindeerde taxibus ‘on tour’ om koninklijke onderscheidingen uit te delen. Alleen daarom al was de lintjesregen 2022 bijzonder; want na twee jaren waarin de lintjesregen met kunst en vliegwerk uitgevoerd moest worden, was dit een verademing.

Niet in de laatste plaats voor de gedecoreerden zelf. Want wat is nu fijner dan je familie en vrienden bij elkaar te hebben als je een lintje krijgt en niet te hoeven letten op afstand, ontsmettingsgel etc. Deze ochtend was het er allemaal weer: de emoties, de traantjes die weggepinkt werden, de felicitaties, de zoenen, de bloemen en de ongelooflijke trots als de burgemeester het lintje opspeldt nadat zij die bijzondere woorden uitgesproken heeft: ‘ Met grote trots mag ik u meedelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd…. ‘ Vier Dongenaren hoorden de burgemeester deze zin utispreken : Marcel van Hattum, Jan Maijen, Henk Dekker en Gerard van Vessem.

Door: Bernadette Klerx

Marcel van Hattum
Om 8.30 uur stappen we(de burgemeester, wethouders, pers en enkele ambtenaren) in de bus voor onze tour door Dongen. De eerste stop is in West II, waar we Marcel van Hattum gaan verrassen. Omroep Brabant staat ons gezelschap al op te wachten, want die hebben het plan opgevat om de uitreiking van het lintje aan Marcel te filmen. Een dubbele verrassing dus voor Marcel die in de veronderstelling was dat hij vandaag naar Breda moest voor de uitreiking van een lintje aan zijn zwager. Nietsvermoedend opent hij dan ook de deur en beseft dan meteen dat hij vakkundig om de tuin is geleid door familie en vrienden. Terwijl burgemeester Starmans Van Hattum roemt als een super vrijwilliger, een groot sportfanaat, clubbestuurder, maar vooral ook een echte familieman, loopt de kamer langzaam vol met vrienden en familie die hem komen feliciteren.

Jan Maijen
We vertrekken weer en zetten koers naar Dongen-Vaart, waar een totaal verraste Jan Maijen een uitgebreid gezelschap voor zijn deur ziet staan van buren, vrienden en familie die zich vanuit alle hoeken en gaten verzameld hebben. Jan zou vandaag eigenlijk iets leuks gaan doen voor zijn trouwdag, zo was hem verteld. Maar dat ging dus duidelijk niet door; het werd een ander feestje: een koninklijke onderscheiding en wel een heel bijzondere . Jan werd benoemd tot Ridder met zwaarden in de orde van Oranje Naussau. Dat heeft alles te maken met zijn 40 jaar lange inzet als reservist . Als Officier Nationale taken & Regionaal Militair beleidsadviseur heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd aan het continue inzetbaar zijn van het team Nationale Operaties. Maar daarnaast heeft Jan nog een hele waslijst aan andere vrijwilligersfuncties op het gebied van defensie op zijn naam staan.
Met een diepe zucht en een traan nam Jan zichtbaar ontroerd de onderscheiding in ontvangst.

Henk Dekker
Bj Mariaoord ( onze derde stop) had zich een grtote schare familie en vrienden van Henk Dekker verzameld. En terwijl de koffie, de oranjebitter en de oranjegebakjes al klaar stonden, werd Henk vanuit zijn ‘kantoor’ naar beneden gehaald. Henk zet zich al 30 jaar op intensieve wijze in voor de Dongense gemeenschap, o.a. als financieel adviseur voor de Zusters Franciscanessen, zwembad De Vennen en de Lionsclub. En dat was volgens veel mensen die met Henk werken een lintje waard. Henk zelf reageerde met de nodige humor: ‘Ik ben al 15 jaar bezig om een lintje te krijgen en nu is het dan eindelijk gelukt. Ik vind het wel. ’

Gerard van Vessem
De laaste stop van onze tour was het volkstuinenncomplex aan de Laagstraat. Daar is Gerard van Vessem al jarenlang als ‘vader’ van het volkstuinencomplex de vraagbaak voor de mensen die bij hem tuinieren. Maar daarnaast was en is Gerard ook vooral de steun en toeverlaat voor veel Dongense ouderen in allerlei verschillende vrijwillige functies. ‘U hebt voor heel wat ouderen het verschil gemaakt’, zei burgemeester Starmans. Duidelijk ontroerd en geëmotioneerd nam Gerard in het bijzijn van familieleden en een grote groep volkstuinhuurders de onderscheiding in ontvangst.

Marcel, Jan, Henk en Gerard, namens Dongen.Nieuws.nl van harte gefeliciteerd met deze bijzondere en mooie onderscheiding.

Meer foto’s van de ‘Lintjesregen on tour’ vindt u in de fotoserie bovenaan dit artikel

Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen