Deze gemeenteraadsleden werden door de Dongenaren gekozen

Foto:

Iets minder dan 45% van de stemgerechtigde Dongenaren koos woensdag een nieuwe gemeenteraad. In deze raad zien we enkele vertrouwde maar ook een flink aantal nieuwe gezichten. Hieronder een overzicht van de gemeenteraadsleden voor de komende vier jaar.

N.B. Bij de samenstelling van de gemeenteraad die u boven dit artikel ziet, zijn de voorkeursstemmen meegenomen. Voldoende voorkeursstemmen waren er voor Esra Citak-Türkyilmaz en Frits Klijs van de Volkspartij Dongen en Bas Evegaars van de Ouderenpartij voor Dongen. Esra Citak-Türkyilmaz heeft aangegeven graag haar zetel te accepteren. Zij neemt daarmee de plaats in van Cees Zwaal, de nummer 7 op de lijst van de Volkspartij Dongen. Of Frits Klijs ook daadwerkelijk gebruik gaat maken van zijn recht op een raadszetel is nog niet duidelijk. Een en ander zou ten koste gaan van de veronderstelde zetel voor Chantal Kimenai. De voorkeursstemmen die Bas Evegaars behaalde zouden, bij het accepteren van de raadszetel door Evegaars, voor Marius van der Heijden van de Ouderenpartij voor Dongen betekenen dat zijn raadslidmaatschap er na één periode op zit. Petra Lepolder, lijsttrekker van de Dongense VVD heeft in een eerdere fase al aangegeven niet beschikbaar te zijn voor een raadszetel. Zij is derhalve niet in dit overzicht opgenomen maar vervangen door Perry Wens. Natuurlijk houdt dongen.nieuws.nl u op de hoogte van de ontwikkelingen in deze.

Volkspartij Dongen 7 zetels
De kans is aanzienlijk dat lijsttrekker René Jansen wethouder in een nieuw College wordt. De Vokspartij Dongen mag als grootste partij immers het voortouw nemen bij de coalitie onderhandelingen. Mocht Jansen inderdaad voor een tweede termijn als wethouder gaan, dan is het afhankelijk van de beslissingen van Frits Klijs en Esra Citak-Türkyilmaz of zij hun voorkeursstemmen gaan verzilveren in een gemeenteraadszetel. Doen ze dat beiden en Jansen wordt wethouder, dan schuift Chantal Kimenai een plekje op en komt zij in de raad. Mocht de Volkspartij Dongen niet in het College komen dan zal René Jansen naar verwachting gewoon gebruik maken van zijn recht op een raadszetel.

CDA Dongen ’s Gravenmoer 6 zetels
Met een winst van drie raadszetels is CDA Dongen-’s Gravenmoer een serieuze kandidaat om plaats te nemen in de coalitie. Mocht dat gebeuren dan is de nummer 5 op de lijst, Wouter de Zwart, de wethouderskandidaat. In dat geval komt zijn plekje in de raad vrij en gaat zijn zetel naar Chris de Boer (foto rechts)

 

D66 Dongen 4 zetels
Met de winst van 1 zetel is D66 Dongen een serieuze gesprekspartner in de coalitieonderhandelingen. Mocht het tot collegedeelname komen dan zal D66 een wethouder ‘van buiten’ leveren. De vier zetels in de raad worden dus bezet doot de eerste vier mensen op de kandidatenlijst

Dongense VVD 2 zetels
Petra Lepolder, de lijsttrekker van de Dongense VVD, had vooraf al aangekondigd dat ze niet in de gemeenteraad gaat zitten maar alleen beschikbaar is voor een plek in het College van B & W. Zij maakt dus geen gebruik van haar recht op een raadszetel. De kans dat de Dongense VVD in het College belandt is nog wel aanwezig, maar na het verlies van woensdag wel een stuk kleiner dan 4 jaar geleden. In elk ander geval zal Petra Lepolder verdwijnen uit de Dongense politiek.

De Ouderenpartij voor Dongen 2 zetels
Met twee zetels is deze partij gelijk gebleven. Lijsttrekker Jan Kennekens sprak woensdag  de bereidheid uit om mee te gaan ‘regeren’. Ook de Ouderenpartij voor Dongen is dus nog een kandidaat voor de coalitie. Mocht het zover komen dan start de partij volgens Kennekens een sollicitatieprocedure op voor een wethouderskandidaat namens die partij. Het is volgens Kennekens niet zo, dat de nummer drie op de lijst van de OVD, ex-wethouder Bas Evegaars, dan automatisch de wethouderskandidaat is.

Coalitie onderhandelingen
De komende dagen zal de Volkspartij Dongen, als grootste partij in Dongen, het initiatief nemen om tot een coalitie te komen. Gelet op de verkiezingsuitslag lijkt een coalitie van VPD en CDA het meest voor de hand liggend. Zij zouden samen met 13 zetels een ruime meerderheid hebben. Het kan echter ook zo zijn dat er nog een derde partij aansluit in de coalitie en ook een wethouder levert. Er zijn veel mogelijkheden om met de verkiezingsuitslag van gisteren te komen tot een coalitie. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat de Volkspartij Dongen nog buiten de boot valt, als het hen zelf niet lukt om een coalitie te vormen. Dit is minder waarschijnlijk omdat de meeste combinaties waar de VPD niet bij betrokken is, slechts een krappe meerderheid hebben.

 

Reacties

Cookieinstellingen