Dongense influencer wil jongeren interesseren in beroep van vrachtwagenchauffeur

Foto:

Infuencers…het is een term die we tegenwoordig vaak tegenkomen. Bij het horen ervan denken we vaak  meteen aan jonge grieten die een of ander beautyproduct aanprijzen. Maar dat geldt niet voor Jorn van Hooft (44). Hij gebruikt zijn TIKTOK-account ‘badraaf2020’ om  jongeren te interesseren in het beroep van vrachtwagenchauffeur. Voor dongen.nieuws.nl voldoende reden om Jorn eens te ontmoeten.

Jorn alias badraaf2020 rijdt zelf in een LZV (Lang Zwaar Voertuig van ruim 25 meter lengte)

“Vrachtwagenchauffeur is een prachtig beroep” begint Jorn enthousiast. “Een eeuwenoud beroep dat helaas minder populair wordt. Ooit waren we de beste chauffeurs van Europa, maar er is nu een schrijnend te kort van ongeveer 18.000 chauffeurs. De oudere generatie ontmoedigt eigenlijk de nieuwe generatie met opmerkingen als ‘het is niet meer wat het geweest is’, maar dat ervaar ik helemaal niet zo. De jongeren van nu weten niet hoe het 20 jaar geleden was en over 20 jaar zullen zij ook weer zeggen dat vroeger alles beter was. Ik wil ze aanmoedigen: wordt vrachtwagenchauffeur, het is een mooi beroep! Ik zit zelf nu al zo’n 25 jaar in het vak en ik vind het fantastisch.”

https://www.tiktok.com/@badraaf2020/video/7022993822300769542?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id7075354930774541830

Jorn rijdt zelf in een zogenaamd LZV (Lang Zwaar Voertuig) met een lengte van ruim 25 meter! Anderhalf jaar geleden begon Jorn een TIKTOK-account onder de naam badraaf2020. Zij traditionele opening: MAAATJEEEEEE…. is inmiddels een begrip. Via badraaf2020 probeert hij nu om jongeren te interesseren voor het beroep van vrachtwagenchauffeur. En dat slaat in, want in die relatief korte periode bouwde Jorn met zijn account al een bereik van bijna 50.000 volgers op. Het succes van Jorn is inmiddels ook opgevallen bij professionele influencebedrijven. “Via een influence bedrijf mag ik nu meewerken aan campagnes met grote namen als Tim Coronel en Mercedes om chauffeurs en monteurs aan te trekken binnen het transport.

De jonge generatie fans en maatjeess

“Natuurlijk zijn er ook nadelen” vervolgt Jorn. “de rij en rusttijden zijn scherp aangepast, de boetes zijn hoog en ook de werkdruk is toegenomen. Daarnaast moet je ook flexibel zijn (Het is geen 9- tot 5 baan) en er tegen kunnen om alleen te zijn en lange dagen te maken van max 15uur. Maar daar staan grote voordelen tegenover: “vroeger moest je nog dubbel schakelen, nu rijd je vaak met een automaat en alle luxe van dien zoals standaard airco,  een koelkast, een bed, veiligheidssystemen, adaptieve cruise control, (remt automatisch op voorganger) camera’s, mediaplayer enzovoorts. Je kan onderweg even bellen of stoppen voor een snack. Op bed liggen als je moe bent, je favoriete muziek luisteren, noem maar op. En je weet ook zeker dat er voldoende werk is”

“Er zijn ook veel meiden die kiezen voor het beroep van vrachtwagencahuffeur, dat is ook een goede ontwikkeling. Het tv programma “Meiden die rijden” besteedt hier aandacht aan.Ik ken iemand genaamd ‘Cola meisje’ die beter achteruit kan rijden dan menig mannelijke collega.” lacht Jorn van Hooft

TIKTOK
Het TIKTOK kanaal van Jorn is een regelrechte hit. “Tiktok is tegenwoordig meer dan een dansje doen door 12 jarige. Het platform is voor jong en oud waaronder ook veel vrachtwagenchauffeurs, truckspotters en liefhebbers. Truckspotters zijn vooral jongeren die met hun camera op o.a. viaducten staan om mooi plaatjes te schieten van dikke vrachtwagens. Zij dromen ervan om later ook in zo’n vrachtwagen te rijden. Juist hen wil ik aanmoedigen hun droom achterna te gaan en chauffeur te worden.”

Dit is waar het allemaal begon: het eerste TIKTOK filmpje  bij Team JUMBO Beilen

“Ik maak op een leuke, persoonlijke manier filmpjes wat het werk inhoudt in de realiteit en hoe gemoedelijk wij als chauffeurs onder elkaar zijn. Dat zie je wel als we elkaar al toeterend en knipperend groeten wanneer we passeren. Het is een ware passie met vaak als motto; “Hoe meer toeters en lampjes, hoe beter”.

Vrachtwagenchauffeur zijn  is een echte lifestyle met shows door heel het land” aldus Jorn, “het is écht een mooi beroep!”

badraaf2020 bekijken op TIKTOK? Klik HIER

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen