Toon Montens overleden

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Afgelopen weekend overleed Toon Montens. Toon was een karakteristieke Dongenaar, die in vroeger jaren bekendheid genoot als ijscoman in Dongen en tevens als verzamelaar. De verzameldrift van Toon was in het voorjaar van 2019 reden voor dongen.nieuws.nl om een bezoekje te brengen aan Toon voor een item in de zomerglossy 200% DONGEN van dat jaar.

Uit eerbetoon plaatsen we hier nogmaals het artikel dat we destijds wijdden aan deze bijzondere man.

Toon Montens, beroepsverzamelaar…
Als je bij Toon Montens (70) de schuur achter zijn huis aan de Rijensestraatweg binnenstapt voel je meteen dat je hier op een bijzondere plek bent beland. Waar je ook kijkt maakt eigenlijk niet uit want één ding is zeker: je komt sowieso ogen en oren tekort.

Het wordt al snel duidelijk: hier hebben we te maken met een beroepsverzamelaar. Alleen al het aantal kasten waarin de verzamelingen opgesteld staan is indrukwekkend. Toon spaart alles. Duizenden pins, lipjes van aluminium drankblikjes, modelspoorbaantreinen… noem maar op . Maar we herkennen bij de uitgestalde verzamelingen wel twee hoofdthema’s: Coca-Cola en de Efteling .

“Ik verzamel sinds een jaar of 20” zegt Toon bescheiden. “ik ben begonnen met het sparen van spulletjes voor iemand die bij Coca Cola werkte maar op een gegeven moment ben ik ook voor mezelf begonnen. ” Het verzamelvirus liet Toon, bij heel veel Dongenaren bekend als de man achter het vermaarde Montino IJS, nooit meer los en inmiddels puilen de ruimtes achter het huis uit van …ja, van wat eigenlijk niet?

We zien ontelbare Coca-Cola snuisterijen, variërend van openers tot knuffels en van dienbladen tot mini-vrachtauto’s. De Eftelingverzameling van Toon Montens bevat poppen, laven in allerlei formaten, lampen, spellen en allerlei andere snuisterijen uit de ‘Wereld vol Wonderen’ in Kaatsheuvel. “Maar ik kom eigenlijk nooit in de Efteling hoor” zegt Toon zonder blikken of blozen. “Ik krijg veel en kom veel tegen op rommelmarkten en beurzen. Ik vind het gewoon leuk om dingen te verzamelen.”

We wensen de nabestaanden van Toon sterkte in deze moeilijke tijd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen