Politieke peiling lokale media: VPD blijft grootste en nog veel zwevende kiezers

Foto:

Zo’n 40 procent van de Dongense kiezers weet nog niet op welke partij hij of zij gaat stemmen op 14, 15 of 16 maart. Dat blijkt uit een enquête die de gezamenlijke Dongense media zaterdag 5 maart hielden op en rond het Looiersplein.

Van de Dongenaren die geënquêteerd werden gaf een meerderheid aan zeker naar de stembus te gaan. Natuurlijk werd ook gevraagd of men al weet op welke partij men gaat stemmen. Ruim de helft van de kiezers heeft daarover al een besluit genomen. Op basis van de verzamelde gegevens lijken er wat verschuivingen op komst in het Dongense politieke landschap. De Partij van de Arbeid haalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 nog 3 zetels, maar doet deze keer niet mee. Dat betekent dat deze zetels nu sowieso extra beschikbaar komen voor de overgebleven 5 partijen.

Bij de peilingen van 2014 en 2018  bleken de lokale media het aardig bij het rechte eind te hebben. Of dat nu weer zo is, wordt natuurlijk afwachten en is onder meer  afhankelijk van de zwevende kiezers en van de toewijzing van de restzetels die op een ingewikkelde manier berekend worden. Toch zijn er wel enkele trends zichtbaar.

Bij het uitwerken van deze peiling is rekening gehouden met het feit dat in ’s Gravenmoer het CDA doorgaans meer stemmen dan gemiddeld ontvangt. In Klein-Dongen-Vaart geldt hetzelfde voor de Volkspartij Dongen.

Hieronder het resultaat van de peiling van afgelopen zaterdag 5 maart 2022, omgezet in een deel van de 21 beschikbare zetels in de gemeenteraad van Dongen (tussen haakjes het aantal zetels dat vier jaar geleden behaald werd)

  • VPD 6/7 zetels  (7)
  • CDA 5/6 zetels  (3)
  • D66 4/5 zetels  (3)
  • VVD 2/3 zetels (3)
  • Ouderenpartij voor Dongen 2 zetels  (2)

Blauwe balk: peiling 5 maart 2022
Oranje balk: resultaat Gemeenteraadsverkiezingen  2018
Grijze balk: resultaat Gemeenteraadsverkiezingen  2014

N.B.: In 2014 namen D66 en de Ouderenpartij voor Dongen nog niet deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Dongen

De resultaten van de peiling
Met de gepeilde 6 tot 7 zetels zou de Volkspartij Dongen nog steeds de grootste partij blijven en de leiding nemen bij de coalitie onderhandelingen. Huidig coalitiepartij VVD lijkt in de gevarenzone te zitten voor het verlies van een zetel. Bij een coalitievorming waar de VVD niet bij betrokken is zou dat betekenen dat VVD lijsttrekker Petra Lepolder verdwijnt uit de Dongense politiek. Zij heeft immers aangegeven alleen terug te willen keren namens de Dongense VVD als wethouder in een nieuw College. De uitslag van deze peiling biedt overigens vele mogelijkheden om tot een meerderheidscoalitie te komen

Oppositie
De oppositiepartijen uit de huidige raad lijken beloond te gaan worden door de kiezer. D66 zit na de eerste vier jaren in de gemeenteraad duidelijk in de lift en staat met 4 tot 5 zetels in deze peiling op een winst van 1 of 2 zetels. Datzelfde geldt voor CDA Dongen-’s Gravenmoer die in deze peiling ook een winst van 2 tot 3 zetels haalt, waarbij rekening gehouden is met de populariteit van deze partij in ’s Gavenmoer.  De Ouderenpartij voor Dongen lijkt te consolideren op 2 zetels.

Met het grote aantal zwevende kiezers valt er overigens voor alle partijen nog wel wat te halen tijdens de twee debatten van de komende week en de campagne van de laatste tien dagen

Het tellen van de stemmen (Foto: De Restzetel)

Bekende politici
In de enquête werd ook gevraagd om enkele namen te noemen van politici die men in Dongen kent. Daarbij werd de naam René Jansen veelvuldig genoemd, op grote afstand gevolgd door CDA lijsttrekker Stijn Sips en in iets mindere mate Marieke Schouten (D66), Coert van Os (CDA) en Petra Lepolder (VVD). De overige gemeenteraadsleden werden minder vaak genoemd. Voor wat betreft de deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen, weten de meeste ondervraagden zowel VPD, VVD als CDA te benoemen en in iets mindere mate D66. De Ouderenpartij voor Dongen wordt het minst vaak genoemd.

Het merendeel van de ondervraagden geeft aan de partijprogramma’s ‘helemaal’ of ‘in grote lijnen’ te herkennen maar iets minder dan de helft kent de inhoud van de programma’s ‘helemaal niet’ of slechts ‘een klein beetje’. De opkomst, die bij de gemeenteraadsverkiezingen vaak rond de 50% zit, zou volgens deze peiling wel eens hoger uit kunnen vallen.

De politieke enquête 2022 is een samenwerking tussen dongen.nieuws.nl, Weekblad Dongen en De Restzetel. De jongste geënquêteerde was19 jaar oud, de oudste 80 jaar.

Verkiezingsdebat De Restzetel
Voor alle inwoners van de gemeente Dongen organiseert De Restzetel op woensdagavond 9 maart een verkiezingsdebat. Dit doen zij in samenwerking met het Cambreur College. Om 19:15u is de grote aula van gebouw A (Mgr. Schaepmanlaan 13) open. Vanaf 19:30u start het verkiezingsdebat met de vijf lijsttrekkers en het debatteam van het Cambreur.

Mondkapje en coronatoegangsbewijs is niet nodig.
Aanmelden kan HIER

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen