Gemeenteraad helpt Jeugdraad uit de brand: toch geld voor opslagruimte

Foto: CC0 Creative Commons

De Dongense Jeugdraad krijgt op de valreep toch nog geld van de gemeente voor een tijdelijke huisvesting voor de opslag van hun materialen. Daarmee is de stoom voorlopig even van de ketel.

De gemeenteraad nam gisteren bijna unaniem een motie aan om € 13.000 beschikbaar te stellen voor de huur van opslagruimte voor de periode tot medio 2023. Alleen de PvdA stemde tegen. Die vond het voorstel niet ver genoeg gaan en wilde graag nog een extra bedrag van € 13.000 vrijmaken. De Stichting Dongense Jeugdraad, bekend van de Zomerspelen, Winterspelen en Sinterklaasintocht, stuurde onlangs een brandbrief naar de gemeenteraad. Na augustus moeten zij hun huidige onderkomen verlaten. En ondanks verwoede pogingen is het niet gelukt om nieuw onderdak te vinden. En een Jeugdraad zonder opslagruimte, dat wilde de raad niet laten gebeuren.

Door: Bernadette Klerx

Opslagruimte van essentieel belang
Opslagruimte is voor de Jeugdraad van essentieel belang want ‘door jarenlange donaties en giften van materiaal heeft de Jeugdraad veel materiaal in eigen beheer. Hierdoor hoeft er tijdens de Zomerspelen bijna geen materiaal gehuurd te worden en blijven de deelnemerskosten voor alle kinderen uit de gemeente Dongen zo laag mogelijk. Alleen op deze manier blijven de Zomerspelen voor alle kinderen toegankelijk’, meldt de Jeugdraad.

De Dongense Jeugdraad maakt ook onderdeel uit van de werkgroep Samenwerkplaats die zich hard maakt voor de realisatie van een permanente Verenigingshal. Probleem is echter het vinden van een geschikte locatie. Er wordt hard gewerkt aan een plan om een definitieve oplossing mogelijk te maken, maar die is er (voorlopig) nog niet.

Tijdelijke oplossing
Het bedrag van € 13.000 geeft de Jeugdraad in ieder geval even lucht om een tijdelijke oplossing te realiseren. Het geld wordt gehaald uit het raadspotje voor het jaar 2021. In dat ‘potje’ zat € 75.000 dat de raad mag besteden aan zaken die zij belangrijk vinden. In 2021 is dat ‘potje’gebruikt voor de aanleg van een trapveldje langs de sportzone, het woningbehoefteonderzoek, de klassieke straatverlichting in ’s Gravenmoer en een bijdrage voor een filmprojector voor de Cinemaclub Dongen.

PvdA: ‘geen echte zekerheid’
De PvdA vond dit niet ver genoeg gaan. ‘Dit bedrag biedt geen echte zekerheid, het is maar voor een jaar en dat is veel te kort. Wij willen echte zekerheid bieden en daarom willen wij een extra bedrag bovenop die € 13.000. Dan kunnen ze in ieder geval twee jaar vooruit’, vond Martin Montens. Maar dat zag Colinda Blous van de Volkspartij Dongen toch heel anders. ‘Het College maakt een plan dat voorziet in een definitieve oplossing, zowel fysiek als financieel. En dat geeft echt zekerheid, want dan wordt het in de begroting opgenomen en dan heb je het over een structurele oplossing. Het raadspotje is alleen voor incidentele uitgaven’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen