Brabant op zoek naar haar zachte genen

Foto:

Brabant is een provincie, maar ook een cultuur en een mentaliteit. Brabant zit in de genen, de zachte genen wel te verstaan. Ze liggen niet verankerd in het DNA maar zijn wel meetbaar aanwezig.

Omroep Brabant gaat op zoek naar de identiteit van Noord-Brabant. Wat maakt een Brabander nou echt een Brabander? Vandaag introduceert Omroep Brabant de Zachte Genen test op www.zachtegenen.nl. Hier test je hoe Brabants jij bent, dus over hoeveel zachte genen je beschikt. Omroep Brabant doet dat in aanloop naar haar nieuwe programma “De Brabander” waarin de omroep de inclusiviteit van Brabant wil benadrukken en de stereotyperingen wil testen.

De testmakers geloven dat iedereen bewust of onbewust wat zachte genen heeft. In ieder persoon schuilt per slot van rekening wel iets typisch Brabants. Dit maakt volgens hen nieuwsgierig, want of je nu (van oorsprong) Brabander, Tukker of een expat uit India bent, de test kan zomaar aantonen dat jij ook over zachte genen beschikt.

Doordat het nu meetbaar is gemaakt in hoeverre iemand een Brabander is of zich zo voelt, hoopt Omroep Brabant met de testresultaten aan te kunnen tonen dat Nederland veel meer Brabanders rijk is dan in eerste instantie geografisch is bepaald en dat de provincie staat voor inclusiviteit. De zachte genen kennen een sociaal culturele verankering. Dieper uitgezocht komen we op 4 thema’s uit waar de zachte genen hoog op scoren: bourgondisch, goedgelovig, familiemens en Brabantse inborst.

De Brabander
In het nieuwe programma van Omroep Brabant gaan Patrick Stoof en regisseur Tim van Gils op zoek naar de Brabantse identiteit en de daarbij komende vooroordelen. In het programma worden deze vooroordelen tegen het licht gehouden en wordt onderzocht wat er nog van waar is. Het programma is elke zaterdag te zien om 18.10 op de zender.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen