Stichting De Peeënstekers is klaar voor de toekomst

Foto:

Ook in het Peeënrijk stonden Stichting de Peeënstekers en de vele actieve carnavalsvierders in de startblokken om het carnavalsseizoen 2021/2022 op een feestelijke wijze in te luiden tijdens de 11-11 viering.

Na een jaar vol corona en weinig tot geen carnaval was het wel weer eens tijd voor een feestje. Helaas gooide corona ook deze keer weer roet in het eten en moest Stichting de Peeënstekers de prins en zijn hofhouding op een alternatieve manier bekendmaken. Hoe het verder dit carnavalsjaar gaat verlopen is nog onzeker. Maar wat er ook gebeurt, de stichting is er klaar voor.

“Het was een beetje een onwerkelijk jaar, maar we hebben, ondanks alle beperkingen, toch geprobeerd om het carnavalsvuur brandend te houden” zegt Frank Snijders, die de afgelopen 11-11 viering voor de vijfde maal geïnstalleerd werd als Prins Andreo LX. Samen met zijn adjudant Han den Boer gaat hij ook dit jaar weer voorop in de leut. “Tenminste, als corona het toelaat” zegt Frank. “Vorig jaar hebben we gezien wat zo’n virus kan doen. Er kon niet gebouwd worden voor de optocht wegens de verplichte anderhalve meter afstand en we konden ook niet genieten van alle voorevenementen. Toch hebben we, onder het mom van ‘kijken wat wèl kan’, nog een prachtige uitzending kunnen maken op de carnavalszondag waar heel veel carnavalsvierders van genoten hebben. Natuurlijk hopen we dit seizoen natuurlijk dat we weer ouderwets kunnen carnavallen en we blijven daarbij een positieve insteek houden, vandaar ook het nieuwe motto ‘We kèke veuruit’”
En dat vooruitkijken doet Stichting de Peeënstekers op meerdere manieren. In de coronaperiode heeft Stichting de Peeënstekers niet stilgezeten. De tijd werd gebruikt om de eigen organisatie, de activiteiten en de toekomst van het carnaval in Dongen eens goed onder de loep te nemen. Daarvoor werd een nieuwe werkgroep samengesteld; de commissie ‘Toekomst’.

Deze commissie had de ‘opdracht’ vanuit de Stichting om grotere inbreng van vrouwen binnen de organisatie uit te werken. Een flinke omslag in de traditionele mannenwereld. De daad werd ook meteen bij het woord gevoegd in de vorm van de toetreding van Renate Borstlap en Kris Geerts tot het bestuur van Stichting De Peeënstekers. Zij zijn daarmee de eerste vrouwelijke bestuursleden in de 64 jarige geschiedenis van de Stichting. Opperloof Roy Hoevenaars legt uit: “Het is een lange traditie dat het bestuur alleen uit mannen bestond. We zetten hiermee een belangrijke stap. Er is ook geen enkele reden te bedenken om dat niet te doen. Als organisatie moet je met de tijd meegaan om binding met je hele doelgroep te behouden en versterken. We zijn er als stichting al enkele jaren mee bezig om deze kant op te gaan. Wij zijn er zelf dus al min of meer aan gewend maar nu wordt het ook echt zichtbaar voor alle carnavalsvierders.”

De twee nieuwe bestuursleden zijn zelf ook blij met de ontwikkelingen binnen Stichting de Peeënstekers. Renate Borstlap zegt: “ik ben nu voor het derde jaar actief binnen de Stichting als hofdame. Je komt er gedurende de jaren achter wat er allemaal moet gebeuren binnen zo’n organisatie om alles in goede banen te leiden. Tot nu toe is het inderdaad altijd een mannenwereld geweest en ik denk dat vrouwen echt wel iets toe kunnen voegen. Toen ze mij vroegen om lid te worden van het bestuur aarzelde ik dan ook geen moment. Ik wil graag mijn steentje bijdragen.” Het tweede nieuwe vrouwelijk bestuurslid is Kris Geerts, die al vijf jaar actief is als hofdame en inmiddels al enkele jaren de titel HoHo (Hoofd Hofdame) draagt “De afgelopen jaren heb ik vanuit mijn functie als Hoofd Hofdame regelmatig overleg gehad met het bestuur. Toen de Stichting mij benaderde voor een bestuursfunctie, heb ik daar positief op gereageerd. We leven in 2021, de tijd is er rijp voor. Wij zien de zaken soms toch net iets anders en kunnen onze kijk op de zaak nu ook kwijt op het niveau waar de beslissingen genomen worden. Dat is een positieve ontwikkeling die ook hoort bij de tijd waarin we leven.”

Roy Hoevenaars is het daar helemaal mee eens. “We moeten met de tijd meegaan en midden in de samenleving staan.“ Hij ziet de toekomst voor het carnaval in het Peeënrijk zonnig in. “We zien gelukkig nog steeds jonge carnavalsverenigingen komen die vol overgave bezig zijn met bouwen . Het is belangrijk dat die doorstroom er in blijft zitten want zo blijft de toekomst gegarandeerd. Wat ook een goede ontwikkeling is, is dat deze jonge verenigingen ook onderling goed met elkaar overweg kunnen. Ze helpen elkaar waar nodig. Dat is natuurlijk fantastisch” aldus Roy.

De commissie Toekomst heeft niet stilgezeten en is met concrete voorstellen gekomen om de organisatie van het openbare carnaval in Dongen op een eigentijdse manier vorm te geven. Nieuw is bijvoorbeeld de locatie voor het Grand Gala du Pee, oftewel het Songfestival . “Dat gaat dit jaar plaatsvinden in Cafe Zalencentrum De Viersprong en is een samenwerking tussen Fred en Petra Heijne van de Viersprong en Coert en Jolanda van Os van de Salamander” legt Han den Boer uit. “Zij gaan samen die avond de horeca verzorgen en zullen dat bij deze activiteit de komende drie edities gaan doen. Het kan dus zomaar zijn dat het Songfestival een volgende keer in de Salamander plaatsvindt. We weten allemaal dat de horeca het de laatste tijd moeilijk heeft in verband met alle coronamaatregelen en op deze manier kunnen we als stichting iets terugdoen. De horecagelegenheden in Dongen zijn voor ons belangrijke partners en dat willen we op deze manier extra benadrukken.”

Op de avond van het Grand Gala du Pee wordt ook de Peej van ’t Jaor bekendgemaakt. Frank Snijders: “Dat werd in de afgelopen jaren tijdens ’t Grote Veurspel gedaan. Die avond heeft vanaf komend jaar een volledig nieuwe opzet en de bekendmaking van de Pee van ’t Jaor past nu veel beter bij een activiteit als het Grand Gala du Pee”

“Lid zijn van de Raad val Elf is vrijwillig maar zeker niet vrijblijvend” vertelt Roy Hoevenaars. “Als we iemand benaderen om lid te worden van de Raad van Elf geven we aan wat er verwacht wordt en wat het allemaal inhoudt. Je moet er echt wel tijd in willen investeren . Zo neemt ieder Raad van Elf lid ook zitting in een aantal van de maar liefst 35 commissies die de Stichting rijk is.”

De Raad van Elf heeft dit jaar ook een nieuw lid: Marc de Langen:. Hij heeft zin in de uitdaging: “Ik heb altijd gedacht dat ik die niet zou doen. Je hebt toch altijd wat vooroordelen over bepaalde zaken. Maar toen ik er wat langer over na ging denken kwam ik tot de conclusie dat het wel eens goed zou zijn om me te verdiepen in de andere kant Als onafhankelijke carnavalsvierder of lid van een vereniging sta je aan de ene kant en het leek me toch wel zinvol om dat ook eens van de andere kant te gaan bekijken. Je hebt soms zelf je mening over hoe bepaalde zaken geregeld zijn en waarom bepaalde besluiten genomen worden. , Als je dan aan de andere kant staat begrijp je de onderbouwing beter en snap je waarom het soms niet anders kan. Vanuit mijn scoutingachtergrond is het organiseren mij met de paplepel ingegoten. Ik wil dat nu graag inzetten bij de Stichting. Naast Marc de Langen zijn er dit jaar nog twee nieuwe gezichten. Vera Blous en Anne Blakenburg zijn vanaf dit jaar actief als hofdame.

Stichting de Peeënstekers ziet de toekomst zonnig tegemoet. “We mogen onszelf in het Peeënrijk gelukkig prijzen met een groot aantal carnavalsverenigingen en actieve carnavalsvierders” sluit Roy af. “ Daar zijn we apetrots en natuurlijk ook heel zuinig op. Als we met de tijd meegaan kunnen we er voor zorgen dat Carnaval in ‘t Peeënrijk samen met alle carnavalsvierders blijft bestaan.”

 

Reacties