Het café-boek ‘Kroegentocht Dongen’

Foto:

Het sociale- en culturele leven speelde zich vroeger hoofdzakelijk af in en rond het café.

Deze verhalen lopen als een rode draad door het kroegentochtboek van Dongen. Kermis, carnaval, sport en spel speelden daarbij een grote rol en voor de kinderen waren er de gezellige speeltuinen. Dit boek neemt u mee langs 72 oude en nog bestaande herbergen, kroegen, cafés en brouwerijen door Dongen en laat u zo het verleden herleven en de herinnering bewaren.

De oorsprong voor een caféboek is in 2007 ontstaan. Het boek was het idee van drie Dongense oud-kasteleins. Na hun vruchtbare horecaleven vonden; Hummel van den Meijdenberg-van Gils, Dimph van den Oever-van Dongen, Annie Kluwer-van Dongen en Mari van Os dat het tijd werd een blik in het verleden te werpen en de caféhistorie van Dongen te ontrafelen.

Uitdagend onderzoek
Dat dit geen eenvoudige opgave was, werd snel ervaren en het onderzoek kwam maar langzaam van grond. In 2011 werd een nieuwe poging ondernomen en de verzamelde informatie opnieuw bekeken. Peter Visser besloot de kasteleins te helpen. Visser: “Omdat de meeste cafés door de jaren heen waren verdwenen, was het zoeken in oude archieven noodzakelijk. Veel informatie vond ik in de bronnen van de heemkundekring. Daarnaast kreeg ik sappige verhalen van kasteleins en caféclientèle. Na vijf jaar schrijven en samenstellen van alle verzamelde gegevens en het zoeken naar bijpassende foto’s kwam er een boek van 160 pagina’s”

Belangstelling
In september 2018 werd onder grote belangstelling het café-boek Kroegentocht Dongen gepresenteerd. Het boek verspreide zich daarna razendsnel. Niet alleen in Dongen, maar in heel Nederland en zelfs ver daarbuiten. Zodoende was de eerste druk snel uitverkocht, zodat er een tweede druk kwam. Het eerste dat opvalt aan het boek is de sfeervolle pentekening op de kaft van de Dongense kunstenaar Jelle Douwsma. Hij tekende het koffiehuis van Peter Driesen in de Kruidenierstraat (nu Kardinaal van Rossumstraat). Het boek leest gemakkelijk en is een bijzonder naslagwerk. Fijn om te hebben, geweldig om cadeau te krijgen.

Het boek ‘Kroegentocht Dongen’ kost  € 19,95 en is te verkrijgen in de winkel van Dongense Dingen aan de Hoge Ham 159

 

Reacties