Nieuw borstbeeld van Marinus Entrop onthuld in ’s Gravenmoer

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Op initiatief van heemkundekring “Des Graven Moer” is een nieuw borstbeeld gemaakt van wijlen Marinus Entrop (1874 – 1962), rijwielen- en autofabrikant en markant inwoner van ’s Gravenmoer. Het borstbeeld werd vrijdag onthuld door burgemeester Marina Starmans.

Er werden in de gemeente Dongen in juni 2017  drie pogingen tot beeldenroof ondernomen. Twee daarvan zijn helaas gelukt; behalve het bronzen beeld van Entrop, werd eerder ook het beeld ‘Paradijsvogel’ uit de tuin van de Volckaert aan de Middellaan weggehaald. De poging om het beeld van Manneke Pee uit de voortuin van Brasserie Winkk te stelen, mislukte.

Het bronzen borstbeeld van wijlen Marinus Entrop in ’s Gravenmoer moest het dus wel ontgelden. Vrijdag werd een nieuw beeld van Entrop, een creatie van kunstenares Bep Miltenburg, onthuld door burgemeester Marina Starmans. Het nieuwe borstbeeld is niet van brons maar van aluminium cement. Ook is een nieuwe robuustere sokkel gemaakt door een lid van de heemkundekring, Hans Timmermans. Hij maakte de sokkel van natuursteen, afkomstig van het oude biljart in De Geubel. Een duurzame oplossing.

Marinus Entrop was Brabants eerste autobouwer en oud-inwoner van ’s Gravenmoer. Het beeld stond van 2012 tot de bewuste 13de juni 2017 in de binnentuin van een ouderenwoonvoorziening aan de Kerkebosdreef in ’s Gravenmoer. Op deze plaats krijgt het borstbeeld ook nu weer een nieuw leven krijgen.

Naar aanleiding van de diefstal van beelden in de openbare ruimte, hadden medewerkers van de buitendienst uit voorzorg vijf andere Dongense beelden weggehaald en tijdelijk opgeslagen. In Dongen waren dat ‘De Looier‘ op het Looiersplein, ‘De Broeder’ op het Europaplein en ‘Het Narrenhoofd’ in de voortuin van Winkk. In ’s Gravenmoer zijn destijds aan de Hoofdstraat kunstwerken waaronder ‘De Knoop’ aan de Havenkade tijdelijk bewust verplaatst. In de gehele regio, onder andere Waspik en Raamsdonksveer, was er in juni 2017 sprake van roof van kunstobjecten. Op 19 juni 2017 is het beeld ‘De Paradijsvogel’, dat gestolen was uit de tuin van Volckaert Dongepark, teruggevonden.

Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads

Met dank aan: Piet Eelants/dongenhomespot

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen