Jurgen Jansen is de beste Maestro van Dongen

Binnen 24 uur na de start van de kaartverkoop waren de beschikbare plaatsen voor ‘De Beste Maestro van Dongen’, georganiseerd door de Blazers Compagnie Dongen, allemaal verkocht. Afgelopen zaterdag was het zover en de gelukkigen die er bij waren hebben daar geen seconde spijt van gehad. Het publiek genoot zichtbaar en hoorbaar van het gevarieerde programma en de verrassende maestro’s tijdens deze muzikale avond

Zes Maestro’s
Zes bekende Dongenaren, te weten Olympisch atlete Nadine Broersen, René Hermans (directeur van het Cambreur College), Jurgen Jansen (Directeur Donckhuys), voormalig horeca-ondernemer Fon van Kessel, burgemeester Marina Starmans en ondernemer Lisette Veenstra streden deze avond in de Cammeleur om de titel ‘Beste Maestro van Dongen’. De zes maestro’s in spé werden , in aanloop naar dit bijzondere concert, door middel van individuele- en groepssessies van BCD dirigent Robert van Enschot én een kennismaking met het orkest van de BCD, gedegen voorbereid op hun taak als dirigent.

Gevarieerd
Gedurende de avond dirigeerden zij het orkest van de Blazers Compagnie Dongen bij drie werken in drie verschillende stijlen: klassiek, film en pop. Tijdens de werken waren de maestro’s op groot scherm in beeld zodat het publiek kon meegenieten van hun aanwijzingen aan het orkest en hun vaak veelzeggende gezichtsexpressies. Het repertoire was bijzonder gevarieerd. Van Smoke on the Water van Deep Purple tot de Habanera van Georges Bizet en van de sound van Glenn Miller tot het beroemde duet uit de Parelvissers…het kwam allemaal voorbij.

In korte filmpjes stelden de kandidaten zich, voorafgaand aan hun eerste muziekstuk, voor aan het publiek. Ook de voorbereidingen op deze avond waren tijdens de avond in beeld te zien. Zowel de individuele- en groepslessen alsmede de eerste kennismaking van de maestro’s met het orkest van de Blazers Compagnie Dongen waren vastgelegd en werden aan het enthousiaste publiek getoond

Jury
De maestro’s werden beoordeeld en waar nodig van commentaar voorzien door een deskundige jury, bestaande uit Frans Bullens, Rick Muselaers en Robert van Enschot. Zij beoordeelden de maestro’s op diverse facetten van het vak, zoals hun manier van dirigeren, hun chemie met het orkest en de tempo- en maatsoortwisselingen in de muziekstuikken. De presentatie van deze avond was in handen van Bart van Kerkhof, die alle maestro’s en de gespeelde werken kort inleidde en het publiek vakkundig en op informele manier meenam in de wereld van de (blaas)muziek.

Sfeer
Natuurlijk hadden de maestro’s ieder een groot aantal ‘fans’ in de zaal en deze lieten zich zeker niet onbetuigd. Het zorgde voor een fantastische sfeer en gaf de avond een bijzondere ‘vibe’. De maestro’s werden na al hun optredens beloond met luide ovaties die bij hen en bij de muzikanten weer voor extra energie zorgden.

Publieksprijs
Nadat de zes maestro’s, onder groot enthousiasme van het publiek, hun drie werken gedirigeerd hadden en zich daarbij soms zelfs op kledinggebied aan de werken aanpasten, nam de jury even tijd om de punten te verzamelen. Ondertussen mocht het publiek ook een eigen favoriet kiezen. Winnaar van de publieksprijs werd Maestro Fon van Kessel. Hij nam de prijs geëmotioneerd in ontvangst.De beste Maestro van Dongen
Juryvoorzitter Robert van Enschot maakte aan het eind van de geslaagde muzikale avond bekend welke maestro door de vakjury als beste beoordeeld werd. De eeuwige roem en de gouden baton bleken te zijn weggelegd voor Donckhuys directeur Jurgen Jansen, die de jury overtuigde met zijn duidelijke manier van dirigeren en het overbrengen van de juiste tempo- en maatwisselingen op de muzikanten. Ter afsluiting van de avond nam de winnende maestro natuurlijk nog een keer plaats ‘op de bok’ en dirigeerde hij, met gouden baton in de hand, het orkest nog eenmaal bij ‘Les Toreadors’ een mars uit de opera Carrmen, een waardige afsluiting van deze prachtige avond.

Blazers Compagnie Dongen
Met dit project heeft de Blazers Compagnie Dongen haar visitekaartje weer eens op een bijzondere manier afgegeven. In steeds wisselende orkestsamenstellingen lukt het deze organisatie steeds weer om het publiek te trakteren op bijzondere crossovers van hoog niveau. Eerder verraste de Blazers Compagnie onder meer al met een serie concerten samen met Zandtovenaar Gert van der Vijver en een Operaconcert in de ruïne van de Oude Kerk. Op 19 november 2022 zal de Blazers Compagnie, ook in de Cammeleur, een concert verzorgen met de Belgische zangeres Micheline van Hautum en toptrombonist Jos Jansen. Liedjes van Ramses Shaffy staan daarbij centraal.

Bekijk een sfeerreportage van ‘De beste Maestro van Dongen’ in de fotoserie bovenaan dit artikel.

Reacties