Storing Facebook, WhatsApp en Instagram weer voorbij

Foto: Pixabay License/LoboStudioHamburg

De populaire internetdiensten Facebook, WhatsApp en Instagram zijn na een wereldwijde storing maandag weer bereikbaar.

Wereldwijde storing
Rond middernacht was het weer mogelijk om gebruikt te maken van Facebook en Instagram. Tegen 4.00 uur vannacht was ook de storing bij WhatsApp verholpen. De apps Facebook, Instagram en WhatsApp kregen maandagavond tussen tussen 17.30 en 17.45 uur te maken met een wereldwijde storing. Onduidelijk is wat er aan de hand was met de socialemediabedrijven van het Amerikaanse Facebook. De apps van Facebook worden door miljarden mensen gebruikt.

Defecte configuratie-aanpassingen
Facebook noemt defecte configuratie-aanpassingen aan de routers als de voornaamste oorzaak van de bijna zes uur durende storing. Daardoor hadden zo’n 3,5 miljard gebruikers geen toegang tot hun social media en hun berichtendiensten. “Onze technische teams zijn erachter gekomen dat veranderingen aan de configuratie van de routers die het netwerkverkeer tussen de data-centers coördineren de problemen hebben veroorzaakt. Die zorgden voor onderbrekingen in de communicatie en legden de diensten stil”, zei Facebook. Zowel Facebook als de diensten Instagram en WhatsApp verontschuldigden zich uitvoerig voor de langdurige uitval.

DdoS-aanval DigiD
Ook het ‘digitale paspoort’ DigiD kampte maandag met een grote storing. Het was niet mogelijk om in te loggen en dus niet mogelijk om veel overheidsdiensten te gebruiken, waar DigiD voor nodig is. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stond deze storing “helemaal los” van die andere, grote storing van de apps Facebook, WhatsApp en Instagram. “DigiD gebruikt een ander netwerk dan deze sociale platformdiensten”, zei een woordvoerder.

bron: Nieuws.NL/ANP

Reacties