Een pensioenprobleem voorkomen doe je zo!

Foto: Pixabay License/stevepb

Ingezonden Ons pensioen is voor vele een ver van mijn bed show. Iets wat later wel komt, maar later komt heel snel dichterbij. En het probleem van later is dat sommige te laat zijn en bijvoorbeeld na hun 45e een pensioengat ontdekken. Ofwel een periode later in je leven waarin je minder inkomsten hebt dan waar je op had gerekend. Gelukkig kun je daar wat aan doen.

Het begint met inzicht
Weten hoe je er financieel voor staat is de basis van het voorkomen van dit probleem waar vele Nederlanders ergens in hun leven mee geconfronteerd worden. Je moet vooral weten hoeveel je nodig hebt zodra je met pensioen wilt gaat. Bijvoorbeeld hoeveel geld je maandelijks als inkomsten uit je pensioen moet ontvangen om de levensstandaard te bekostigen die je verwacht nodig te hebben. Zoek bijvoorbeeld uit wanneer je huis afbetaald is, als je een koophuis hebt. Schat in wat je vaste lasten zullen zijn en hoeveel je aan boodschappen nodig hebt. Ook is het handig om een budget te schatten wat je aan extra zaken zoals leuke dingen, onverwachtse kosten verwacht uit te geven. Doorgaans gaan je kosten naar mate je ouder wordt langzaam omlaag.

Weet hoeveel je hebt opgebouwd
Via Mijn Pensioen Overzicht kun je zelf inloggen met je digid en inzicht krijgen in de pensioenopbouw die je tot nu bij elkaar hebt verzameld. Hier wordt centraal weergegeven bij welke instantie je pensioen hebt staan, hoeveel en de inschatting wanneer u AOW ontvangt. Meer informatie hierover kun je vinden op deze website.

Pensioengat
Een pensioengat ontstaat meestal wanneer de gewenste pensioendatum en de start van de AOW heel verschillend zijn en vooral wanneer daar geen rekening mee is gehouden. AOW start voor de meeste werkende pas richting de 70. Wanneer je dus met je 60e met pensioen wilt. Zul je dus 10 jaar moeten overbruggen zonder dat je AOW ontvangt. Verwacht je in die 10 jaar elk jaar 50.000 euro aan inkomsten nodig te hebben, dan moet je dus een buffer dan 500.000 euro hebben om dat te overbruggen en daarna heb je ook nog nodig.

Op tijd ingrijpen
Bijsparen is de makkelijkste manier om een gat te overbruggen. Nu een relatief klein geld bedrag extra investeren en opsparen om een gat van later te vullen. Ook goede investeringen in een huis, eventuele aandelen, kunst of andere zaken die in waarde stijgen kunnen helpen om later te verzilveren.

Reacties