Verre reizen straks weer mogelijk?

Foto: Pixabay License/stux

Ingezonden Na een lange tijd thuis en binnen te hebben gezeten, worden de coronamaatregelen steeds meer versoepeld. Met name als het gaat om reizen, zijn er veranderingen zichtbaar. We mogen de grens steeds gemakkelijker over. Zeker wie gevaccineerd is, ondervindt zelden problemen met op vakantie gaan. In andere landen en onderweg geldt vaak wel een mondkapjesplicht. Maar we mogen weer reizen zonder quarantaine. Voor nu is dat vooral wanneer we in Europa reizen of op vakantie gaan. En natuurlijk enkel als je gevaccineerd bent. Maar we hebben goede vooruitzichten dat we straks ook verre reizen kunnen gaan maken.

De reactie van de reisbranche
Het is zo dat er vanuit de overheid nog niet zo enthousiast gereageerd wordt op dit idee, maar reisorganisaties trekken hun eigen plannen. Er wordt een kort geding aangespannen als op 25 september nog steeds geen versoepelingen voor reizen buiten de EU worden gedaan. De branche van reisorganisaties gaat daarmee op haar strepen staan. Tegelijkertijd zijn er reisorganisaties die alsnog verre reizen aanbieden. Reizen naar landen buiten de EU dus. Terwijl die landen een negatief reisadvies krijgen volgens de Nederlandse kaart.

Toch reizen buiten de EU kan
Het maken van zo’n reis is natuurlijk op eigen risico. En niet iedereen durft dat aan. Wat de reisorganisaties betreft is het onzin dat gevaccineerde mensen wel naar Duitsland of Italië zouden mogen, maar niet naar bijvoorbeeld Kaapverdië of Australië. Ieder land hanteert andere maatregelen en beperkingen. Dat geldt ook binnen Europa en de Europese Unie. Het enige verschil is dat de QR code die bij je vaccinatie hoort binnen de gehele EU bekend is. In principe zou ieder EU land deze codes kunnen scannen en moeten controleren bij de grens en soms ook in horeca, musea en andere locaties.

Er wordt gestreden voor versoepeling
Zekerheid over verre reizen mogen maken is er dus nog niet. Maar er wordt wel voor gestreden. En er wordt verwacht dat er ook versoepelingen zullen komen om verre reizen wel mogelijk te maken. Vooral volgens de regels in plaats van door het maar gewoon aan te bieden. Vooralsnog is het dus afwachten of de regels voor landen buiten de EU worden aangepast of niet. Daarna is het de vraag wat het kort geding zal opleveren als dit niet gebeurt. Hoe dan ook zullen we naar verwachting bewegen richting meer mogelijkheden voor verre reizen.

 

Reacties

Cookieinstellingen