Motie van afkeuring voor wethouder Van Boxtel

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Wethouder Eline van Boxtel heeft gisteren een motie van afkeuring aan haar broek gekregen voor haar optreden in de problemen met de onderwijshuisvesting. Na de zoveelste langdurige discussie in de gemeenteraad over dit onderwerp, was voor het CDA, D66 en de Ouderenpartij de maat vol.

De coalitiepartijen Volkspartij Dongen, VVD en PvdA sloten de rijen en bleven wel achter de wethouder staan. ‘Wij vinden deze motie buitengewoon ongepast’, meldde VVD-fractievoorzitter Pieter Brooijmans.

Door: Bernadette Klerx

‘Voor de vakantie heeft de gemeenteraad de wethouder de opdracht gegeven om alle scenario’s rondom de onderwijsinvesteringen in beeld te brengen met de bijbehorende consequenties, zodat we als raad een weloverwogen besluit kunnen nemen. Vanavond is voor ons gebleken dat dit onvoldoende gebeurd is’, oordeelden CDA, D66 en Ouderenpartij.

Schrappen gymzaal is pijnpunt
Druppel die de emmer deed overlopen was gisteren de beantwoording van vragen over het schrappen van de gymzaal aan de Otterdonk in de nieuwbouwplannen. Voor D66 is het schrappen van de gymzaal een flink pijnpunt en Marieke Schouten wilde dan ook weten of de gymlessen voor de kinderen wel voldoende in andere gymzalen in Dongen opgevangen kunnen worden. ‘We hebben geconstateerd dat er nog een paar uurtjes over zijn bij de Kelly van Zonzaal bij Achterberg en een paar bij De Salamander. Moeten de kinderen dan straks voor de gymlessen uitwijken naar Dongen-Vaart of ’s Gravenmoer? Hoe kunnen we nu een weloverwogen besluit nemen als we de gevolgen niet goed in beeld hebben?’

Ontstemd
Schouten was er daarnaast nog ontstemd over dat hierover nog geen intensief overleg met de schoolbesturen heeft plaatsgevonden. Dat gaf wethouder Van Boxtel meteen toe. ‘Dat klopt. Tot nu toe is het schrappen van de gymzaal alleen nog een mededeling geweest. Het gesprek over de verdeling van de gymuren over andere zalen moeten we nog hebben. Het is natuurlijk ook zo dat de gymzaal niet meteen gesloopt wordt’, legde ze uit.

Onduidelijkheid
Maar dat vond ook de Volkspartij Dongen geen goed idee. ‘ Er is veel onduidelijkheid over de gymzaal Otterdonk. Misschien kunt u toch op korte termijn in gesprek gaan met de schoolbesturen en de knelpunten naar ons terugkoppelen, zodat de consequenties duidelijk worden’, stelde fractievoorzitter Denise Kunst voor.

Voor de Ouderenpartij was het schrappen van de gymzaal al helemaal geen optie. En de partij wilde ook wel eens weten waarop de ‘regel’ is gebaseerd, dat een gymzaal op een afstand van 7,5 kilometer nog aanvaardbaar is. Want ‘hoe gaan we dat dan doen met de vervoerskosten, want dan moeten er bijna bussen ingezet worden om de kinderen van en naar de gym te brengen’, vroeg Jan Kennekens. Volgens de wethouder stond die 7,5 kilometer in een modelverordening.

Schorsing
Na een langdurige schorsing legde D66 de motie van afkeuring op tafel. Waarop de VVD weer om een schorsing verzocht. VVD-raadslid Pieter Brooijmans was daarna helder in zijn oordeel. ‘Wij vinden een motie van afkeuring een veel te zwaar middel. De wethouder had bepaalde zaken wel beter voor de bühne kunnen brengen, maar het is niet zo dat ze niet heeft gehandeld volgens de opdracht die wij haar als raad hebben gegeven.’

En daar dachten PvdA en Volkspartij ook zo over, ook al liet die laatste partij weten dat ieder Volkspartij Dongen-raadslid zijn eigen afweging heeft gemaakt. ‘Ik weet ook niet wie van ons straks voor of tegen gaat stemmen’, zei Denise Kunst. Dat werd snel duidelijk, want alle Volkspartij Dongen-raadsleden stemden tegen de motie van afkeuring.

Reacties