Broeder Urbanus, meer dan alleen een Zomerspelenicoon

Foto: archief dongenhomespot

Op 18 augustus overleed Broeder Urbanus op 89 jarige leeftijd. Broeder Urbanus heeft in de vele jaren dat hij in Dongen actief was, zeker zijn sporen nagelaten in ons dorp.

Broeder Urbanus (Ad van Rooi; Lieshout, 1932) was lid van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, ook wel bekend als de Broeders van Dongen. In 1955 deed hij zijn eerste professie en hij was vanaf 1957 werkzaam op de Aloysiusschool in de Pastoor Dirvenstraat. In de jaren zestig en een deel van de jaren zeventig vervulde Broeder Urbanus een prominente rol in de organisatie van de Zomerspelen. Vele Dongenaren die destijds aan de Zomerspelen deelnamen herinneren zich nog het  karakteristieke stemgeluid  en de uitspraken van Broeder Urbanus zoals ‘B  R A  V  O, bravo, bravo, bravo” en ‘B   IJ  Z  ondergoed  Bijzonder goed’.

Ook na zijn pensioen in 1993 deed Broeder Urbanus in Dongen nog veel vrijwilligerswerk. Hij woonde in bij de Missionarissen van Afrika. Begin juli 2002 kwamen de Witte Paters in Dongen wonen, en ze kwamen naar Dongen vanuit Boxtel en Vaassen, Den Haag en Tilburg. Velen waren al eens komen kijken en wisten meteen dat ze welkom waren en dat het leven met de broeders op hetzelfde terrein, eten uit dezelfde keuken en samen liturgie vieren wel zou gaan. In 2009 verhuisden de broeders naar Eindhoven. Het opgeven van het vertrouwde Dongen was voor hen een grote beslissing.

In een gesprek met De CONTACTBRIEF vertelt Broeder Urbanus: “vanwege mijn activiteiten in Dongen voor zieken en bejaarden, voor parochie, de voedselbank  en vluchtelingen, mocht ik van ons bestuur een goed plekje zoeken in Dongen om vandaar uit het vrijwilligerswerk te kunnen blijven doen. Zodoende kwam ik te wonen bij de witte paters in het huis waar ik al bijna 40 jaar gewoond had. Vanaf de eerste dag was ik er welkom. Het is boeiend om hun leven te delen, om te ontdekken wat de anderen bezighoudt, wat hun zinvolle levenservaringen zijn, waar ze trots op zijn, welke teleurstellingen het leven hen bracht, welke angsten zij hebben gekend hoe het hen vergaan is met het enthousiasme voor Afrika uit hun jeugd, voor de kerk, voor hun sociëteit. Hoe is dat bij mensen met een theologische en filosofische opleiding, thuis in kerkelijk recht en in liturgie, die hun leven hebben geleefd in steden en binnenlanden van het Afrikaanse continent?”

Broeder Urbanus had in  het voorjaar van 2020 al enthousiast zijn medewerking toegezegd aan een gezamenlijk interview met alle oud-voorzitters van de Zomerspelen voor de tiende editie van de  glossy 200% DONGEN, maar Corona gooide sinds die tijd steeds  roet in het eten. In een mailcontact van mei jongstleden gaf Broeder Urbanus aan: “Corona heeft hier op ons terrein in Eindhoven lelijk huisgehouden. Daar ben ik goed door heen gekomen, maar in november is geconstateerd dat ik tumoren heb, na verschillende operaties en bestralingen moet ik nu (als het kan) aan de beterende hand proberen te komen. Dus ik zou zeggen wacht niet te lang, want mijn tijd begint op te raken. Overigens wens ik jullie allee succes met je mooie werk… Jullie bepalen mee de sfeer in Dongen. Hartelijke groeten , Br. Urbanus” Helaas is de coronasituatie sinds die tijd niet meer voldoende verbeterd om het gezamenlijk interview plaats te laten vinden.

In Broeder Urbanus verliezen we een bijzondere man, die een grote rol heeft gespeeld in het vrijwilligerswerk in Dongen in de breedst mogelijke zin van het woord. Hij gaf het stokje door aan nieuwe generaties die er mede voor zorgen dat Dongen nog steeds een speciaal dorp is op het gebied van evenementen en organisaties die volledig draaien op de inzet van vrijwilligers.

De afscheidsdienst vindt plaats op maandag 23 augustus om 14.00 uur in de kapel van Huize Glorieux, Glorieuxlaan2 in Eindhoven. In verband met de huidige maatregelen zal deze dienst alleen voor genodigden toegankelijk zijn. U kunt de afscheidsdienst volgen via livestream: www.rouwdienstenonline.nl Code: broederurbanus. Na de afscheidsdienst vindt de begrafenis plaats op het kloosterkerkhof in Dongen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen