De Restzetel betitelt Schouten (D66) tot ‘Raadslid van het jaar’

Foto:

De politieke podcast ‘De Restzetel’ prijst D66-fractievoorzitter Marieke Schouten tot ‘Raadslid van het jaar’.

De Dongense volksvertegenwoordiger gebruikte tijdens alle raadsvergaderingen van dit politieke seizoen de meeste spreektijd. De podcastmakers hanteren deze objectieve maatstaf om de jaarlijkse prijs uit te reiken. Met een totaal van 3 uur 55 minuten en 59 seconden sprak de D66’er het meeste van alle 21 Dongense raadsleden.

De Restzetel is de onpartijdig en onafhankelijke podcast over de Dongense politiek. De drie podcastmakers streven er naar om de lokale politiek toegankelijk, inzichtelijk en begrijpelijk te maken. Om die reden bedachten zij een prijs om de raadsleden een keer de aandacht te geven die ze verdienen. Tjietse Broeders: “De 21 volksvertegenwoordigers spreken daar door én voor ons. Wij wilden die kiezersmandaatgedachte vangen door de spreektijd als objectief criterium te hanteren voor deze jaarlijkse prijs.”

Reactie Schouten
Schouten nam de prijs met enthousiasme in ontvangst. Schouten: “Uiteraard ben ik zeer blij met deze prijs! Het is een hele eer om door de makers van de podcast ‘De Restzetel’ tot ‘Raadslid van het jaar’ verkozen te worden. Wat het extra leuk maakt is dat mijn collega-fractielid Joeri de Jong op de tweede plaats is geëindigd. Het voelt als een erkenning voor onze inzet van het afgelopen jaar. Samen met ons derde fractielid Henriet Jespers – van Dongen hebben we ons best gedaan om de inwoners van Dongen in de gemeenteraad, maar ook in de regio, zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.”

“De vraag die je je natuurlijk wel kunt stellen is of alleen het hanteren van het criterium ‘de meeste spreektijd’ voldoende recht doet aan alle raadsleden. Dit is bijvoorbeeld nadelig voor de grootste fractie in de raad, die de verschillende onderwerpen tussen meer raadsleden kan verdelen. Misschien is het mogelijk om voor volgend jaar te kijken of er nog andere objectieve criteria aan de beoordeling kunnen worden toegevoegd?” aldus het raadslid van het jaar.

Infographic
Schoutens partijgenoot Joeri de Jong eindigt met een totale spreektijd van 3 uur 12 minuten 11 seconden op de tweede plaats. VVD-fractievoorzitter Pieter Brooijmans maakt de top drie compleet. Hij sprak 2 uur 34 minuten en 3 seconden namens zijn achterban.
Alle spreektijden, cijfers en statistieken zijn vormgegeven in een infographic. Deze informatieve illustratie wordt door de mannen besproken in de 41ste podcastaflevering. Daarmee sluiten zij de laatste aflevering van het eerste seizoen met een feestelijk tintje af. Op zaterdag 11 september start het tweede seizoen van De Restzetel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen