Wethouder Van Boxtel diep door het stof

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Wethouder Eline van Boxtel is gisteren diep door het stof gegaan en heeft de gemeenteraad publiekelijk excuses aangeboden voor haar rol in de aanpak van de onderwijshuisvesting.  De gemeenteraad toonde zich unaniem zeer onaangenaam verrast door de buitensporige overschrijding (11 miljoen) van de kosten voor de nieuwbouw van de Dongense basisscholen.

‘Hoe kan het dat wij hierover niet eerder geïnformeerd zijn. Is dit een kwestie van de kop in het zand steken’ of ‘wat niet weet wat niet deert’. Ons vertrouwen in de wethouder is ernstig geschonden’, liet D66–raadslid Marieke Schouten weten. Pas nadat de wethouder uitvoerig excuses had aangeboden en beterschap had beloofd, keerde de rust in de raadszaal terug.

Door: Bernadette Klerx

De huisvesting van de Dongense basisscholen is momenteel ‘trending topic’ in de Dongense politiek. Reden: de exorbitante overschrijding van de geraamde budgetten. En overschrijdingen in die orde van grootte kan Dongen met zijn wankele financiële positie nu echt niet hebben.

Onaangenaam verrast
Maar het zat de raad vooral dwars dat ze hier op een onaangename manier mee verrast werden, namelijk tijdens informatiebijeenkomsten van de J.J. Anspachschool en De Wegwijzer en Springplank in ’s Gravenmoer.

De kritiek van met name de oppositiepartijen was niet mals. ‘Heeft de wethouder ons wel volledig en op de juiste momenten geïnformeerd’, wilde Jan Kennekens van de Ouderenpartij weten. En D66-raadslid Marieke Schouten liet merken dat ze zich behoorlijk in haar hemd gezet voelde tijdens de bijeenkomsten op de scholen. ‘Die cijfers kwamen voor ons volledig uit de lucht vallen, we voelden ons dan ook zeer ongemakkelijk op die scholen. Hoe kan het dat u die kostenstijgingen wel verwachtte, maar geen moeite heeft gedaan om dat in concrete cijfers om te zetten? Voor ons staat de urgentie van de huisvesting niet ter discussie en daarom zullen we linksom of rechtsom een oplossing moeten vinden. Maar we moeten ook de schuldenberg onder controle houden. Dat betekent dus dat we keuzes moeten maken die pijn zullen gaan doen. Hoe gaat de wethouder dit project nu verder aanpakken en wat gaat ze doen om het vertrouwen te herstellen?’

Glashelder
Ook het CDA had geen goed woord over voor het optreden van de wethouder. ‘Als raad hebben wij in 2017 de kaders omschreven en de budgetten vastgesteld. Die waren glashelder. Tijdens het proces zijn de budgetten overschreden. De wethouder wist dat al langer. Dat hadden wij dus ook eerder moeten weten, dan hadden we daar nog op kunnen anticiperen. Maar er is geen enkele nieuwe berekening gepresenteerd’, zei Annemarie van Eenennaam.

Door het stof
De wethouder ging vervolgens diep door het stof en gaf meteen toe dat er fouten zijn gemaakt. ‘Er zijn zaken niet goed gegaan en daar baal ik enorm van. Ik bied daarvoor excuses aan.’ Vervolgens deed ze uitvoerig uit de doeken welke omstandigheden ertoe geleid hebben, dat er nu zoveel onrust en commotie over de scholenhuisvesting is ontstaan. Naast de weinig florissante financiële positie van de gemeente en de coronacrisis, die alle aandacht opeiste, zijn vooral de gestegen bouwkosten de grote boosdoener.

‘De bouwkosten zijn in extreme mate gestegen’, verklaarde de wethouder. ‘Daar kunnen we niks aan doen, maar we hadden dat wel in concrete cijfers kunnen laten vertalen. Dat hadden we achteraf gezien ook moeten doen. Maar ik heb er mijn lessen uit getrokken. Ik ga vanaf nu zelf bij alle overleggen zitten, zodat ik u zo snel mogelijk kan informeren.‘

Garanties
CDA, D66 en Ouderenpartij waren blij met het antwoord van de wethouder, maar wilden toch graag meer garanties. ‘Ons vertrouwen heeft een flinke deuk opgelopen. Wij willen nu vooral daden en geen woorden. Daarom willen wij voor volgende week van de wethouder een duidelijk tijdspad, en een actieplan om de regie weer te pakken’ zei Jan Kennekens namens de drie partijen. En dat beloofde de wethouder.

Pijnlijke keuzes
Voor de Dongense basisscholen blijft het nog even spannend, want in september gaat de gemeenteraad echt keuzes maken. En dat wordt nog een huzarenstukje, want de stofkam moet door de investeringsplannen, daar is geen ontkomen aan. Denise Kunst van de Volkspartij Dongen gaf al een schot voor de boeg. ’We zullen pijnlijke keuzes moeten maken en die moeten we vinden in het gehele investeringsprogramma.’

.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen