Witte Anjer perkje onthuld tijdens Veteranendag Dongen

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Vrijdagmiddag onthulde burgemeester Starmans, samen met de heer Ton Kolsteren, ter gelegenheid van Veteranendag Dongen een ‘witte anjer perkje’ bij de Bevrijdingskapel in Park Vredeoord. Zij deden dit onder toeziend oog van een aantal Dongense Veteranen. Tevens werd de nieuwe Veteranenvlag gepresenteerd.

Prins Bernhard had de gewoonte een witte anjer te dragen. De Witte Anjer is in de Tweede Wereldoorlog op de verjaardag van Prins Bernhard daarom ook gebruikt als protestmiddel tegen de Duitse bezetting. Vandaag de dag wordt de witte anjer gebruikt als blijk van waardering voor de Veteranen. Daarom worden op Veteranendag de anjers uitgedeeld om deze op de revers te dragen, als eerbetoon en uit dankbaarheid.

In 2019 is het Nationaal Comité Veteranendag begonnen met de oproep aan Nederlandse gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer perkje dat bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag van 29 juni. Vanaf vandaag heeft ook Dongen zo’n Witte Anjer perkje.

Door het perkje wordt het besef levend gehouden dat er mensen zijn die hun leven geven voor anderen, die een gevoel van veiligheid geven in moeilijke tijden. “Alhoewel het perkje zijn definitieve uitstraling nog niet heeft, , ook wij hebben alst van niet leverbare materialen, ben ik ongelooflijk blij dat we vandaag het perkje mogen onthullen” aldus burgemeester Starmans. “Dank u wel voor alles wat u in het verleden voor ons en uw land heeft gedaan en vandaag de dag nog doet. Het witte anjer perkje is iets om heel trots op te zijn.”

Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads

Reacties