Torenspits staat weer te pronken op zijn voetstuk

Donderdagochtend werd het bovenste deel van de torenspits van de voormalige Josephkerk met behulp van een kraan teruggeplaatst.

Reparatie
Het onderste deel van de spits (de lantaarn) is sinds vorig jaar op locatie gerepareerd door vrijwilligers van de Heemkundekring, in samenspraak met de aannemer en de gemeente. Na het terugplaatsen van de spits, zal de heemkundekring de spits verder restaureren.Handeling
Secretaris Ellie Oerlemans van de heemkundekring en wethouder René Jansen tekenden een oorkonde die symbolisch in de bol onder de haan opgeborgen werd. Samen plaatstenze de haan terug op de toren. Waarna het bovenste deel van de torenspits teruggeplaatst werd. Wethouder Jansen sprak daaraan voorafgaand nog onderstaande woorden:

De Sint Josephkerk verrees ruim 100 jaar geleden, in 2007, hier tegenover aan de Achterbergsestraat. Met een spits, die ruim 40 meter boven de huizen torende.
De vieringtoren, zoals ie werd genoemd, heeft na de sloop van de kerk op deze locatie, dichtbij de kerk, een mooie plek gekregen.

Vorig jaar bleek dreigde de torenspits van z’n voetstuk te vallen. Gelukkig was een groep ter zake kundige vrijwilligers, de restauratiewerkgroep van de heemkundekring, bereid om het herstel aan te pakken.
Augustus 2020 is met het werk gestart, de klus is bijna geklaard, en vandaag gaan we de vieringtoren terugplaatsen.

Ik bedank namens het gemeentebestuur alle vrijwilligers van de restauratiewerkgroep, bouwbedrijf van Leijsen, Sloopbedrijf van Laarhoven, Altelier Pui, de sponsors, de heemkundekring en iedereen die op welke wijze dan ook hier een bijdrage aan heeft geleverd.

 

Een uitgebreide fotoreportage van de herplaatsing van de toren vind je in de fotoserie bovenaan dit artikel (foto’s Pix4Profs/ Jan Stads)
.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen