Regiedebuut ‘Oorwurm’ van Dongense filmmaker Stefan van den Bosch nu online te zien

Foto: Pix4|Profs/Jan Stads

In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen tinnitus. Deze piep, brom, fluit of ruis in het oor is er 24/7 en beïnvloedt iemands leven vaak ernstig. En hoewel het aantal mensen met tinnitus blijft stijgen, is er relatief weinig aandacht voor één van de belangrijkste oorzaken ervan: gehoorschade door lawaai.

Dongenaar en filmmaker Stefan van den Bosch is één van deze 2,5 miljoen Nederlanders. Hij besloot in 2020 een korte film te maken over het fenomeen tinnitus met als titel: ‘Oorwurm’. Alle opnames voor deze film vonden plaats in Dongen.  De première was te zien in september 2020 in De Cammeleur.

Oorwurm: de film
Oorwurm is een science-fiction film van 15 minuten en hierin volgen we hoofdrolspeler Eva. Zij raakt op een dag via haar wekkerradio besmet door een aanstekelijk geluid. Het geluid blijft in haar hoofd hangen, wordt steeds intenser en doet haar de controle over het leven kwijtraken.

Bekijk de film hier

De film is een vrije interpretatie van hoe een geluid dat er continu is, ervaren kan worden. Tinnitus is een geluid dat ervaren wordt en dat voor anderen niet zichtbaar of hoorbaar is. Iedereen ervaart een ander geluid en voor iedereen zijn de gevolgen anders. De film laat dingen zien en horen die in het echte leven niet bestaan of hoorbaar zijn, maar voor sommige mensen dus wel. Met deze invalshoek wil Stefan impact maken en mensen wakker schudden over de risico’s en gevolgen van tinnitus, maar ook begrip voor de mensen die hier last van hebben.

Oorwurm: de documentaire
Dit laatste is van groot belang. Voor de Stichting GAIN maakte Stefan daarom ook een aanvullende korte documentaire, die het probleem van Tinnitus voor de kijker een stuk inzichtelijker maakt. Stichting GAIN vindt dat er nog veel te weinig gesproken wordt over Tinnitus. Daarom worden in deze documentaire anderen aan het woord gelaten over hun ervaringen. Hoe hebben zij gehoorschade opgelopen, wat is de impact van de piep en welke boodschap hebben zij voor anderen? Dominique, Laura en Jordi vertellen erover.

De belangrijkste boodschap is: zorg goed voor je gehoor. Gehoorschade is onomkeerbaar en tinnitus kan een enorme impact op je dagelijks leven hebben. Met de juiste kennis, kun je het vaak voorkomen. Hoewel er nog geen remedie tegen tinnitus is, zijn er wel oplossingen en manieren hoe ermee om te gaan. Ook begrip van de omgeving is van groot belang in iemands proces.

Meer info: www.vereniginggain.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen