Burgemeester Starmans feliciteert 100 jarige mevr. Riet van Bijnen

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Afgelopen zaterdag bracht burgemeester Marina Starmans een felicitatiebezoek aan mevr. Maria (Riet) van Bijnen, die deze dag de eerbiedwaardige leeftijd van 100 jaar bereikte.

Maria (Riet) van Bijnen werd geboren op 22 mei 1921 in Oosterhout en groeide op in een eenvoudig gezin met vader en moeder en 1 jongere broer. Vader werkte als arbeider bij de gemeente Oosterhout. Na haar schooltijd ging ze werken als verkoopster in een soort warenhuis in Oosterhout.

Tijdens de oorlog leerde ze Jos van Pelt kennen op de kermis in Oosterhout en de vonk sloeg over in de carrousel. Ze trouwden in 1944 en het eerste van de 4 kinderen (Ans) werd geboren op 2 mei 1945 enkele dagen voor de bevrijding van Nederland.

Haar man Jos was werkzaam als elektricien bij het toenmalige installatiebedrijf Vermeeren. Bij mevr. van Bijnen zat de verkoop en handel in haar bloed en samen besloten ze om zelf een reparatie/installatiebedrijf en winkel te beginnen. Ze startten hiermee in de Kard. Van Rossustraat. In 1946 verhuisden ze naar een pand in de Hoge Ham, waar nu de parkeerplaats is van de Aldi. Het bedrijf groeide uit in de jaren na de oorlog en Jos regelde het reparatie- en installatiewerk met personeel en Riet de winkel. Volgens Riet was hett in de beginjaren vaak een kunst om aan spullen en winkelvoorraad te komen. Om meer ruimte te krijgen voor het bedrijf, winkel en gezin (inmiddels 4 kinderen) bouwden ze in 1955 het pand Hoge Ham 170 en verhuisden ze.

Naast Ans kregen ze nog 3 kinderen: José, Frans en Wim. Ondanks het drukke werkzame leven, maakten ze toch tijd voor hun kinderen, de zondagen en de zomervakantie werden daar altijd voor gereserveerd. Vaak gingen ze met de kinderen kamperen. In het begin in Zeeland en later ook in het buitenland. De kinderen vlogen uit en in de loop der jaren werden ze opa en oma waar ze veel plezier aan beleefden. Ze ondernamen veel achtiviteiten met de kleinkinderen waaronder wandelen, logeren spelletjes etc. Nog meer vreugde beleefden ze toen er achterkleinkinderen erbij kwamen. Uiteindelijk breidde de familie zich uit met nu 39 kleinkinderen en achterkleinkinderen en 1 een nog onderweg.

Aan het eind vanb de 70er jaren nam de jongste zoon Wim de zaak over en kregen ze meer tijd voor hobby’s. Toch bleven ze de eerste tijd ook nog actief waarbij Riet o.a. maaltijden ging bezorgen en Jos nog regelmatig bleef helpen in het bedrijf. Een hobby waar ze veel tijd en plezier aan beleefden was bridgen, iets wat hen door een goede kennis  was aangeraden.

In 2013 stierf Jos op 98 jarige leeftijd nadat ze 69 jaar getrouwd waren. Ondanks haar verdriet en pakte ze toch de draad weer op en bleef ze actief bij de bridgeclub en nam ze  deel aan een discussiegroep. Helaas is dat het laatste jaar ivm covid-19 niet meer mogelijk.

Riet leest nog steeds twee kranten en zit nog regelmatig voor de computer. Ze leest graag detectives en volgt die ook op TV. Ook schrijft ze nu nog steeds dagelijks belangrijke gebeurtenissen op in haar schriftjes. De maaltijdbezorging heeft ze niet nodig want ze kookt nog graag zelf. De dochter doet de grote inkopen, maar zelf zorgt ze voor de kleine boodschappen en zorgt dat er altijd iets in huis is voor het geval dat er bezoek komt.

Foto’s: Pix4Profs/Jan Stads

 

Reacties