Dongen gaat toeristenbelasting invoeren vanaf 2022

Foto: Pixabay License/sabinamajoor

De gemeente Dongen wil per 1 januari 2022 toeristenbelasting invoeren. Voor een nachtje op een mini-camping of in een groepsaccommodatie gaat de toerist € 1,25 per nacht per persoon neertellen, als je verblijft in een B&B, een hotel of een vakantiepark is dat € 1,50 per persoon per nacht.

In de regio worden soortgelijke tarieven gehanteerd. De toeristenbelasting gaat ook gelden voor arbeidsmigranten die korter dan vier maanden in Dongen verblijven. De belasting gaat naar verwachting jaarlijks gemiddeld zo’n € 150.000 in het laatje brengen. Donderdag bespreekt de gemeenteraad het voorstel.

Door: Bernadette Klerx

Ondernemers voelden zich ‘overvallen’
De toeristenbelasting was vorig jaar al onderwerp van gesprek in de Dongense gemeenteraad. Eigenlijk was het de bedoeling om de belasting al per 1 januari 2021 in te laten gaan, maar de gemeenteraad stak daar een stokje voor. Reden: de plaatselijke recreatieondernemers waren op zijn zachtst gezegd niet blij met de voorgestelde tarieven en de ingangsdatum. Ze voelden zich een beetje overvallen door de snelheid waarmee de gemeente de belasting wilde invoeren. Ze vonden het voorgestelde tarief van € 2 per persoon per nacht te hoog en vreesden oneerlijke concurrentie vanuit de regio. Bovendien wilden ze meer tijd om de belasting met hun gasten te communiceren. ‘Wij hebben al veel boekingen voor het komend seizoen binnen. Die gasten hebben tegen een bepaalde prijs geboekt. Ik kan daar toch niet nog eens een rekening achteraan sturen’, zo liet Wendy van den Ouweland van minicamping De Groenstraat toen weten.

Pauzeknop
De gemeenteraad had daar alle begrip voor en drukte dus op de pauzeknop. Wethouder René Jansen werd naar huis gestuurd met de opdracht zijn huiswerk nog eens over te doen. Die had op zijn beurt de boodschap goed begrepen en beloofde op korte termijn opnieuw in gesprek te gaan met de recreatie-ondernemers. Dat is inmiddels gebeurd en dat heeft een nieuw voorstel opgeleverd met onder meer twee verschillende tarieven voor een overnachting en duidelijkheid over de positie van arbeidsmigranten.

Eerlijk tarief
Om een eerlijk tarief te bepalen heeft de gemeente zijn licht eens opgestoken bij verschillende gemeenten in de regio Hart van Brabant en De Langstraat. De Dongense tarieven van € 1,25 en € 1,50 sluiten hier goed bij aan. En de ondernemers kunnen zich er ook goed in vinden. Tot nu toe was Dongen overigens nog de de enige gemeente in de regio Hart van Brabant zonder toeristenbelasting. De meeste toeristische overnachtingsplekken in Dongen zijn bij de groepsaccommodatie van ’t Volderke (75), mini-camping De Groenstraat (30), Hotel Hof van ’s Gravenmoer (10), hotel De Villa(14) en camping Pukkemukshoeve (25). In de toekomst komen daar nog 60 recreatiewoningen van Pukkemuk bij en 80 hotelkamers aan de Duiventorenbaan.

Arbeidsmigranten: veel ‘illegale’ bewoning
Arbeidsmigranten die korter dan vier maanden in Dongen verblijven, gaan ook toeristenbelasting betalen. Verblijven ze langer dan vier maanden in Dongen, dan moeten ze zich inschrijven in het persoonsregister bij de gemeente. Die krijgt namelijk voor iedere ingeschreven inwoner een bijdrage vanuit het rijk. Probleem daarbij is wel dat veel arbeidsmigranten ‘illegaal’ in Dongen verblijven in woningen, waarvoor geen vergunning is aangevraagd voor de huisvesting van migranten. De gemeente gaat daarom ook een grote handhavingsactie uitvoeren. Tot nu toe is dat vanwege personeelstekort nog niet gebeurd. In Dongen zijn de grootste huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten op diverse locaties van JongFruit BV in het buitengebied (326) en bij Glorieux( 99). Voor deze locatie loopt overigens nog een procedure van omwonenden bij de rechter.

Opbrengst
De verwachte opbrengst van de toeristenbelasting is gebaseerd op het tarief per overnachting in combinatie met de bezettingsgraad. Daarvoor is de gemeente uitgegaan van aannames. Alleen de praktijk kan uitwijzen wat straks de werkelijke bezettingsgraad is.

 

Reacties