Dongen vierde Koningsdag met Studio OPF en oranje op straat

Vanaf het moment dat bekend werd dat het Oranjeparkfestival niet door kon gaan, is er met man en macht gewerkt aan een alternatief om toch met heel Dongen Koningsdag te kunnen vieren. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe editie van Studio OPF. Tijdens twee uitzendingen is Oranje Comité Dongen erin geslaagd om een gevarieerd en natuurlijk muzikaal programma, boordevol leuke items in de Dongense huiskamers te brengen. 26 april, Studio OPF: Oranjenacht Live!

Om 19.30 uur begon de uitzending en werd de tot studio omgebouwde Cammeleur zichtbaar. Vanuit een gezellig bruin café presenteerden Bart van Kerkhof en Teun Aarden het gevarieerde avondprogramma, dat begon met de aftrap van De Dongense Oranje Quiz. Veel teams hadden zich hiervoor ingeschreven en verspreid over Dongen zat men klaar om de pittige vragen en uitdagingen op te lossen. Zoals Dongen gewend is van het Oranjeparkfestival speelde muziek een grote rol tijdens de uitzending. De one-man-band Johnny Smokes bracht een medley vol bekende hits, waardoor de stemming er in veel huiskamers direct goed in zat.

Foto: Monique Jansen

Vervolgens was het tijd voor ‘Met de kroon op tafel’, een spannende kennisquiz die uiteindelijk gewonnen werd door Aafke van Vorstenbosch. In de studio was ruimte gemaakt voor een professioneel podium, waarop de Dongense feestband BAM samen met de zangers en zangeressen Isabelle Murg, Sem Rozendaal, Sonny Wilson, Stephanie Commeren, Lisanne van der Heijden, Kars van Nus, Niels Jacobs en Maureen Kemmeren er tijdens ‘De Vrienden van Oranjenacht Live’ een spetterend muzikaal feestje van maakten. Gezien de vele enthousiaste reacties die via social media voorbij kwamen, maakten de optredens grote indruk op de kijkers thuis.

Beelden: Joris de Man Vormgeving & Videoproductie

De avond werd afgesloten met Studio OPF: Late Night. Hier werd uitgebreid teruggeblikt op de feestelijk verlopen avond. Alle kijkers konden foto’s en filmpjes insturen om te laten hoe zij Oranjenacht hebben gevierd. Het overweldigende aantal inzendingen liet zien dat Studio OPF enorm leefde in de Dongense huiskamers. De avond werd afgesloten met belspelletjes waarbij een thuisconcert te winnen viel op Koningsdag. Dit bleek zo’n succes dat de telefoonlijnen al snel overbelast werden Dit mocht de pret uiteraard niet drukken en iedereen keek al uit naar het vervolg op Koningsdag.

27 april, Studio OPF: Koningsdag Live!
Koningsdag begon traditioneel met het hijsen van de Nederlands vlag bij de kapel. Op verschillende plaatsen in Dongen fietsten kinderen met mooi versierde fietsen door de straten in een eigen defilé en was er zelfs een heuse vrijmarkt georganiseerd. Ook nu werd de studio weer overspoeld met de vele foto’s die ingestuurd werden door Koningsdag vierende Dongenaren.

Foto: Kees Laurijsen

Vanaf 17.00 uur ging Studio OPF weer van start. In de weken voorafgaand aan de uitzending werd de jeugd uitgenodigd om mee te strijden in de OPF Bouw Challenge. Hier werd massaal gehoor aan gegeven en de jury had er een zware kluif om een keuze te maken uit alle prachtige LEGO bouwwerken. De drie finalisten kregen van LEGO masters kandidaat Marcel de Jong in de studio nog een laatste opdracht: het bouwen van de mooiste kroon. Seb werd als winnaar uitgeroepen en ging er met de hoofdprijs vandoor. Ook mochten Sam en Loek hun danskunsten live in de studio laten zien en werden ze door Donkey uitgeroepen als winnaars van de OPF Dance Challenge. Verder kon er nog live geknutseld worden en werd het kinderprogramma afgesloten met een mooi verhaal voor de allerkleinsten, verteld door Marianne Rompa.

Beelden: Joris de Man Vormgeving & Videoproductie

Tussen de bedrijven door werden alle sponsoren van Studio OPF persoonlijk verrast met een heerlijke borrelbox verzorgd door Keurslager Marco van Strien en Kaasland Dongen. Tijdens het overvolle programma was er natuurlijk weer veel ruimte voor muziek, verzorgd door de Dongense band Ministry of Rage en kwam kok Jeroen Trommelen in de studio met een live cooking sessie een heerlijk Koningsdag dessert klaarmaken. Ook bracht Gerard Oostveen met zijn gedichten een prachtige ode aan de drie Dongenaren die de Koninklijke Onderscheiding hebben mogen ontvangen. Tenslotte was het nog tijd voor de prijsuitreiking van de De Dongense Oranje Quiz. Samen met Peter van der Maade en Bert de Langen van DDDQ werden de hoofdprijs en de troostprijs in de studio uitgereikt. De Kuierclub ging er uiteindelijk met de winst vandoor. Speciale aandacht ging er naar de Peeënrijkse versie van het Wilhelmus, verzonnen door team Oink?!.

Foto: Monique Jansen

“We kunnen met zijn allen terugkijken op een zeer geslaagd evenement, waar door heel veel huishoudens van genoten is. Het Oranje Comité Dongen bedankt alle trouwe kijkers voor hun steun en enthousiasme tijdens de uitzendingen. Uiteraard hopen we er op dat we elkaar volgend jaar weer mogen ontmoeten in het park tijdens een ‘normale’, knallende en muzikale editie van het Oranjeparkfestival. Tot die tijd kun je nog nagenieten van Studio OPF 2021. Kijk op www.oranjeparkfestival.nl voor foto’s en filmpjes van dit jaar!” aldus het Comité in een dankwoord.

Er gebeurde dus toch nog wel het een en ander in ons dorp. Fotografen Kees Laurijsen en Monique Jansen gingen er op uit om al het Oranjeplezier in Dongen vast te leggen op de gevoelige plaat. In de fotoserie bovenaan dit artikel kun je volop nagenieten van deze gedenkwaardige Koningsdag 2021 en Studio OPF 2.0

Reacties

Cookieinstellingen