“Hee, dat is die meneer van LEGO MASTERS!”

Foto: RTL

“Hee…dat is die meneer van LEGO MASTERS!” Marcel de Jong hoort het tegenwoordig regelmatig als hij de hond uitlaat of in het centrum van Dongen de boodschappen doet. In een paar weken tijd is Marcel toegetreden tot het gilde van Bekende Nederlanders.

Samen met ‘scoutingmaatje’ Bibi vormt Marcel een tot nu toe succesvol duo in het razend populaire TV programma LEGO MASTERS waar wekelijks op de zaterdagavond meer dan anderhalf miljoen Nederlanders op afstemmen. Samen met België, waar het programma wordt uitgezonden op de zender VTM, zijn er dat zelfs 3 miljoen.

Op dit moment zijn er nog vijf van de acht teams over en tot aan de finale moet elke week één koppel het programma verlaten. Marcel en Bibi zijn nog steeds in de race voor de uiteindelijke titel, maar beseffen zich dat het ook zomaar ineens afgelopen kan zijn. “Het hangt er zeker ook vanaf wat voor opdrachten je krijgt” vertelt Marcel, die met Bibi de afgelopen weken tweemaal in de top 2 eindigde maar in de paasuitzending het geluk had dat er die week geen eliminatie plaatsvond. “Sommige opdrachten liggen je wat meer en sommige wat minder. Zo hadden we de eerste week de opdracht ‘Bouw een pretpark’ en daarmee scoorden we fantastisch. Later in die uitzending kwam de ‘twist’ waarbij we hetzelfde pretpark 100 jaar later moesten uitbeelden. Daarmee sloegen we de plank echter weer mis. De opdrachten zijn zo divers, het is een survival op alle fronten. Winst en verlies liggen heel dicht bij elkaar bij LEGO MASTERS. ”

Het pretpark met daarin de Skull Splash veroverde de harten van de jury in aflevering 1 (Foto: Videostill)

Wie verwacht dat Marcel in huis een enorme voorraad aan LEGO heeft staan, komt bedrogen uit. “We hebben een gewone hoeveelheid aan LEGO in huis, zoals de meeste mensen. Vroeger speelde ik, zoals eigenlijk ieder kind, wel met LEGO. Daarna heb ik het jarenlang niet aangeraakt”” zegt Marcel, in het dagelijks leven werkzaam als digitaal strateeg bij een bedrijf in ‘s Hertogenbosch. “Maar toen mijn zoon eenmaal met LEGO begon te spelen ben ik er als vanzelf weer ingerold”. Voor Bibi geldt eigenlijk hetzelfde: “Als mijn twee kinderen stopten met legoën, zat ik daarna nog uren mijn droomhuis af te bouwen. Uiteindelijk verloren zij hun interesse, maar ik niet.”
Het kunstwerk ‘De redding’, geïnspireerd op het  schilderij ‘De Windstoot’ van Willem van de Velde’ (Foto: Videostill)

Het LEGO MASTERS avontuur begon voor Marcel en Bibi ongeveer een jaar geleden toen het programma ter sprake kwam tijdens een barbecue. “Zullen we onszelf ook eens opgeven? vroeg Bibi aan mij. Ik zei : ‘waarom niet, lijkt me best leuk’. Na de zomervakantie kregen we bericht dat we geselecteerd waren. Toen zijn we onszelf ook nog meer gaan verdiepen in het bouwen. We hebben veel YouTube filmpjes bekeken en hebben natuurlijk alle uitzendingen van vorig seizoen goed geanalyseerd. En we hebben een paar weekenden samen geoefend om te kijken hoe onze samenwerking het beste tot zijn recht zou komen. Bibi is bijvoorbeeld heel goed in kleuren, sfeer en details . Haar ervaring als face- body & bellypainter komt daar duidelijk bovendrijven. We zijn allebei van het creatieve waarbij ik het grote geheel en de technische kant ook super interessant vind. Hoe kan ik dingen laten bewegen op de manier zoals ik dat in gedachten heb, dat vind ik een mooie uitdaging. Met deze mix van kwaliteiten hopen we ver te komen in het programma.”

“Er zijn geen bouwtekeningen, dus we zijn op onze eigen creativiteit en technisch inzicht aangewezen” aldus Marcel. Tot dusver heeft dat het duo dus al bij de laatste vijf gebracht. “We proberen met onze creaties een verhaal te vertellen. Het is een mix van concept en creativiteit. Je moet in één oogopslag zien wat het is. Eigenlijk moet je meteen denken: ‘die LEGO set wil ik ook wel kopen’. Het is iedere keer wel weer spannend maar als ‘Brickmaster’ en LEGO expert Jonathan Bennink ons complimenteert met het resultaat, dan geeft dat natuurlijk wel een supergoed gevoel.”

Foto: RTL

De tijden die de deelnemers voor de opdrachten krijgen lijken ruim, maar dat valt volgens Marcel knap tegen. “Voor de eerste opdracht hadden we bijvoorbeeld 15 uur en voor het schilderij van afgelopen week 12 uur. Dat lijkt veel maar het is iedere week weer een gevecht tegen de klok.” De ambiance in de studio is volgens Marcel fantastisch. “Als je daar binnenkomt en je ziet die tafels staan, dan krijg je wel even de kriebels. En de brickroom, die is ook supergaaf. Daar liggen maar liefst vierenhalf miljoen steentjes op ons te wachten. Prachtig toch?”

Elke zaterdagavond is het programma te zien om 20.00 uur op RTL 4. Kürt Rogiers en Ruben Nicolai zijn de presentatoren. De finale van LEGO MASTERS wordt uitgezonden op zaterdag 8 mei

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen