Gerooide bomen krijgen tweede leven in park Vredeoord

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

Bij de renovatie van park Vredeoord zijn in oktober 2019 meerdere bomen verwijderd. In samenwerking met Stichting Parkplezier werd besloten om het hout van de gerooide bomen te terug te laten komen in hetzelfde park. De boomstammen zijn bewaard en gedroogd om ze vervolgens een tweede leven te geven. Vanaf vandaag, dinsdag 23 februari, zijn de stammen met ingegraveerde namen van de locaties te bewonderen in park Vredeoord.

Het centrum van Dongen is de afgelopen jaren in fases opnieuw ingericht. Ook park Vredeoord is hierbij aan bod gekomen. Om het bomenbestand van het park toekomstbestendig te maken is in 2019 een aantal bomen verwijderd. Hierdoor krijgen waardevolle, zogeheten ‘toekomstbomen’, de kans zich verder te ontwikkelen, waardoor ze nog vele jaren het park karakter kunnen geven. Verbinding locaties De aanleg van een nieuw pad, op de plek waar eerst de Nieuwstraat was, heeft ervoor gezorgd dat park Vredeoord en het Wilheminaplein met elkaar zijn verbonden.

In de stammen van twee gerooide esdoorns zijn de namen van deze locaties uitgebeiteld. Ton Bressers en Marieke Loonen werkten vanuit de werkgroep die betrokken is bij het hergebruiken van de gerooide bomen, samen aan dit project. Meubelmaakster Marieke maakte het onderstel van de boomstammen. Ton is gepensioneerd en houdt zich bezig met beeldhouwen. Hij bijtelde de namen van beide locaties uit de boomstammen. In de ene stam staat ‘Park Vredeoord’ en in de andere ‘Wilhelminaplein’. De stammen zijn naast het pad geplaatst.

Hergebruik van hout
Ook de andere boomstammen zijn op een later moment terug te vinden in het park. Ton Bressers hergebruikt het hout en maakt hier tien beeldjes van die het Dongens DNA uitdragen. Daarnaast wordt het gerooide hout ook gebruikt om er speeltoestellen van te maken voor in het park. Het hergebruiken van de gerooide bomen is een duurzame manier voor het plaatsen van kunst in het vernieuwde gebied. Daarnaast is het een mooie manier om het hout terug te brengen naar de plek waar het als boom groeide. Deze houten beeldjes zullen op verschillende plekken in het park te zien zijn.

Reacties