VV Dongen jeugd pakt straatvoetbal serieus op

Foto:

Xam van Domburg, jeugdtrainer bij VV Dongen J011, was helemaal om toen hij afgelopen week een Webinar van AZ uit Alkmaar had gevolgd. (Een Webinar is een samenvoeging van Web en Seminar, een evenement op internet waarbij alleen online publiek aanwezig is.) De insteek was het opleiden van de jeugd. ,,Het is goed om 1x per week op een andere ondergrond te spelen,” aldus dus de AZ-visie.

Door Piet Scheepers

Eigenlijk is het weer terug naar het verleden. Vroeger, toen er nog weinig verkeer op de weg was, speelden we op straat voetbal. Wie kent het niet: putje voetbal: één tegen één? Of als de groep groter was op een veldje, twee jassen op de grond dan had je een doel. Nu nog een bal en klaar voor een partijtje voetbal. Johan Cruijff introduceerde vele jaren geleden de Cruijff Courts. Afgelopen zaterdag toog Xam van Domburg met 13 spelers naar het pleintje aan de Weberstraat. Hij legt uit waarom hij deze AZ-filosofie deelt en er direct mee aan de slag gaat.

,,Voetbal leer je op straat,” merkt Xam op. ,,Er wordt technisch meer van je gevraagd. Er is meer weerstand doordat de ondergrond anders is dan een grasveld. Je moet met deze harde ondergrond leren een bal anders aan te nemen. Maar ook het vallen op een harde stenen ondergrond voelt anders aan dan op een grasveld. Dat doet zeer. Dus moet je zorgen dat je niet valt! Bij de club is alles geregeld. Zijn er trainers, leiders en ouders die invloed hebben op de kinderen. Op straat moeten zij improviseren en dat is fantastisch!”
Voorzitter John Paul Verkooijen herinnert zich nog de tijd dat hij zelf de jeugdvoetbaltrainersopleiding heeft gevolgd. ,,Deze visie stamt uit 1985: De
Zeister Visie. De KNVB is onder leiding van Rinus Michels (voormalig trainer o.a. van Ajax en Ned. Elftal) zich gaan verdiepen in de jeugdopleidingen. De basis was de herwaardering van het straatvoetbal: leren door te spelen met de bal. Rondjes lopen was niet voor voetballers. Daar zit geen spelelement in!”

Vriendjes van DVVC sluiten aan
Ondertussen hebben de spelertjes van J011 hun warming-up gedaan en worden zij in een kringgesprek bijgepraat door trainers Xam van Domburg en Sietse Moelands. Enthousiast begint de jeugd aan hun opdrachten. Eén daarvan is: op deze harde ondergrond ga je geen dieptepass geven, maar moet je juist dribbelen of pingelen. Het liefst een ‘panna’ om je tegenstander te snel af te zijn. Gaande de training komen twee bekende vriendjes langs. Zij staan verlangend langs de kant de training te bekijken. Eymen en Abdul zijn beiden lid van de DVVC talent academie. Hun belangstelling is de trainers, en hun Dongen vriendjes, niet ontgaan. Als gevraagd wordt of zij zin hebben om mee te doen, staan ze in no-time in het veld om deel te nemen aan het partijtje.

‘’Zo’n training mag gerust vaker,” reageert de jeugd unaniem
Tess is een van de J011 spelers. Als meisje is zij ruim vier jaar lid van VV Dongen. ,,Deze training vind ik keileuk. In de competitie ben ik spits en scoor ik regelmatig. Voor mij mag dit vaker.” Floris zou dit ook wel vaker willen. ,,Ik speel regelmatig met vriendjes na schooltijd op dit veldje.” Zijn favoriete plaats is rechts op het middenveld of verdediging. Melvin geeft aan dat hij met Jesse en Floris ook veel op dit pleintje te vinden is. ,,Ik ben hier wel elke dag aan het voetballen,” vertelt Jesse. Als spits scoort hij regelmatig. ,,De laatste tijd is dat minder. Wij spelen nu geen competitiewedstrijden meer. Jammer.” Ook de kleine Samuel is in zijn element. ,,Na school ben ik hier te vinden,” vertelt hij met een brede glimlach. De kids hebben er duidelijk zin. Ook Eymen en Abdul. ,,Wij wonen in de buurt en zagen dat er gevoetbald werd. Leuk dat wij gevraagd zijn om mee te doen. Wij zijn hier altijd met Jesse, Melvin en Floris.” Zo zie je dat voetbal ook verbroederd. Binnen de jeugdopleiding van VV Dongen wordt nu zeker gekeken om deze variatie, trainen op verschillende ondergronden (gras, kunstgras en verharde ondergrond), op te nemen in het trainingsprogramma. Zin in deze variaties? Kom gewoon eens een keer langs op sportpark De Biezen. Wel Corona regels in acht nemen! Er is altijd wel iemand aanwezig die je de gewenste informatie over de club en jeugdafdeling kan geven.


 

Reacties