CDA schrikt van hoeveelheid bomen die gekapt moeten worden

Foto: Pixabay License/Pexels

Het CDA is geschrokken van de grote hoeveelheid bomen in Dongen die op de nominatie staan om gekapt te worden. De partij heeft daarom in de raadsvergadering om opheldering hierover gevraagd.

‘De gemeente maakt in haar informatiekrant van 14 januari bekend dat ze van plan is om een 60-tal gemeentelijke bomen te kappen. Waarom zijn het er zoveel en hoe kan in de toekomst voorkomen worden dat zoveel bomen in één keer gekapt moeten worden’, wilde raadslid Koenraad van Eersel weten.

Door: Bernadette Klerx

Wethouder Petra Lepolder had daar wel een verklaring voor en kon het raadslid enigszins geruststellen. ‘60 bomen lijkt veel, maar als je weet dat daar een inspectie van 9.000 bomen aan voorafgegaan is, valt het heel erg mee. Wij laten ons bomenbestand periodiek keuren en de zieke, zwakke of kwetsbare bomen worden dan gekapt. We doen die inspectie altijd in één keer en daardoor lijkt het aantal van 60 bomen dus veel’, legde ze uit.

Van Eersel wilde van de wethouder ook nog weten of de gemeente een herplantplicht heeft. ‘Een herplantplicht hebben we niet, maar daar waar mogelijk gaan we herplanten. We gaan daarbij uit van kwaliteit en niet van kwantiteit. Het gaat ons erom dat we een gezond bomenbestand hebben en daarbij is het niet noodzakelijk om zoveel mogelijk bomen te hebben.’

De Ouderenpartij had vragen over de snoei- en kapwerkzaamheden aan de Gaasjesweg. Maar dat zijn geen bomen van de gemeente,’ meldde wethouder Lepolder. ‘Die bomen zijn van Staatsbosbeheer; zij zijn bezig met achterstallig onderhoud en dat wordt nu wel in een keer fors aangepakt. Ze hebben dat wel bij ons gemeld, maar wellicht had de communicatie met de omwonenden beter gekund. ’

Reacties