Onrust door anonieme berichten op social media

Foto: Politieteam Langstraat

In de afgelopen dagen is gebleken dat er op het internet via de social media verontrustende berichten worden geplaatst. Anonieme bronnen kondigen nieuwe rellen, plunderingen en vernielingen aan door groepen jongeren. Sinds de invoering van de avondklok is het in veel steden in Nederland erg onrustig op straat.

Politie en social-mediadeskundigen hebben onderzoek gedaan naar deze meldingen. Het blijkt dat deze berichten nagenoeg dezelfde inhoud hebben en circuleren over een groot aantal gemeenten. Daarbij worden, met aanpassing van de plaatsnaam, rellen aangekondigd bij scholen, winkels en in het centrum. Deze ‘kettingbrief’ zorgt op heel veel plaatsen in ons land voor veel onrust en gevoelens van onveiligheid, zeker als eigen inwoners en lokale organisaties (uit goede bedoeling) deze hoax (nepberichten) gaan delen.

Dongen
Ook in Dongen hebben we de afgelopen dagen te maken gehad met deze anonieme berichtgeving en de aankondigingen van ‘rellen in Dongen’. De gemeente Dongen staat bijna doorlopend in contact met de politie. Er zijn tot op heden geen serieuze aanwijzingen geweest dat er in Dongen daadwerkelijk georganiseerde rellen zouden kunnen uitbreken.

Extra contact
Zowel het college als de ambtelijke organisatie hebben in de afgelopen dagen extra contact gezocht met winkeliers, ondernemers, sportclubs, horeca, het onderwijs. Dit wordt gedaan om ze een hart onder de riem te steken en om vragen en behoeften op te halen. Ook is gisteravond een bericht verzonden naar deze vaste partners in onze lokale samenleving om de bezorgdheid over mogelijke rellen in Dongen als gevolg van hoax-berichten weg te nemen.

Extra waakzaam
In de komende periode blijft de gemeente Dongen samen met de politie extra scherp en waakzaam. Nieuwe meldingen en andere signalen worden verzameld en beoordeeld door gemeente en politie. Om dit proces goed te laten verlopen is een procesafspraak gemaakt. Daarbij wordt een risicoschatting gemaakt en er wordt gehandeld indien nodig. De boa’s hebben extra aandacht voor het centrum en zijn daar ook regelmatig aanwezig. Ook maken de wijkagenten extra rondes. Arrestaties De politie in onze regio heeft besloten met hoge prioriteit onderzoek te gaan doen naar de makers van de anonieme berichten op social media met aankondigingen van mogelijke rellen in onze regio. Dat heeft inmiddels geleid tot drie arrestaties.

Reacties